Notícia

El PYD anuncia la creació d'una autonomia al Kurdistan Occidental amb poder legislatiu i executiu

El partit kurd, proper al PKK, té la intenció de convocar eleccions per a escollir una assemblea representativa · L'altre bloc kurd de Síria, proper al govern kurd de l'Iraq, diu que no li han consultat la decisió

El moviment kurd al nord de Síria continua fent passes cap a la constitució d'un semiestat autònom. El Partit de la Unió Democràtica (PYD, proper al PKK) va anunciar ahir que el Kurdistan Occidental es dotarà, els propers mesos, d'una "administració civil de transició" que tindrà els seus propis poder executiu i legislatiu. L'anunci arriba després de dos dies de reunions entre representants de les comunitats ètniques residents al territori: kurds, àrabs, cristians (assiris) i txetxens.

D'acord amb la informació emesa ahir pel PYD, el Kurdistan Occidental s'organitzarà en tres regions, cadascuna de les quals tindrà el seu propi consell. Cadascuna de les tres regions enviaran representants al Consell General (assemblea legislativa) i també es formarà un executiu. Segons el PYD, "la propera tasca" serà la preparació d'eleccions locals i d'eleccions generals per a l'elecció del legislatiu.

Les YPG (les milícies kurdes que controlen part del Kurdistan Occidental) són fonamentals per tal de garantir l'existència d'aquesta autonomia kurda. Les YPG es troben actualment en conflicte obert amb diversos grups islamistes, que intenten estendre al Kurdistan Occidental la guerra que mantenen a bona part de Síria per tal d'enderrocar el règim de Bashar al-Assad (per a més informació sobre això, consulteu aquest article del Jerusalem Post). De fet, una part del territori que el PYD reivindica com a propi del Kurdistan Occidental està sota el control de diverses milícies islamistes. Per a aquest particular, vegeu els mapes que reproduïm en aquest article. El primer és la proposta del Kurdistan Occidental feta pel PYD, i el segon, els fronts de guerra segons les dades recopilades per Noria Research fins al mes passat (cliqueu-hi a sobre per a ampliar-los).

L'altre bloc kurd diu que no ha participat en la decisió

Però immediatament després que el PYD hagi anunciat la creació de l'autonomia del Kurdistan Occidental, l'altre bloc polític kurd del país (el Consell Nacional Kurd de Síria, CNKS, proper al govern del Kurdistan de l'Iraq) se n'ha desmarcat. Segons revela el diari Al-Monitor, diversos membres del CNKS asseguren que la decisió l'ha presa el PYD tot sol. Fonts del CNKS argumenten que una autonomia efectiva no es podrà crear mentre el règim d'al-Assad mantingui presència a diverses localitats del Kurdistan Occidental.

En qualsevol cas, el diari explica que el PYD i el CNKS s'han de reunir en el marc de l'estructura de coordinació que van crear l'any passat, el Comitè Suprem Kurd (CSK), on tractaran sobre la creació de l'autonomia del Kurdistan Occidental.

El govern turc, per la seva banda, està completament oposat a l'establiment d'aquest autogovern, que inclouria pràcticament tota la zona de Síria que actualment fa frontera amb Turquia.

Més informació:

  • Nationalia: dossier "La partida del tauler kurd de Síria" (1, 2 i 3), publicat el novembre de 2012.