Notícia

La RASD qualifica de "crim de guerra" la recerca de petroli al Sàhara Occidental per part del Marroc

El Marroc anuncia un acord amb dues companyies estrangeres per a cercar cru al subsòl marí davant la costa central sahrauí · Una opinió legal de l'ONU de 2002 advertia que accions com aquesta violen la llei internacional · Western Sahara Resource Watch diu que les companyies "consoliden els patiments i l'exili del poble sahrauí"

El conflicte sobre l'explotació dels recursos naturals del Sàhara Occidental per part del Marroc està coneixent les darreres setmanes un nou episodi, centrat en la recerca de petroli davant de les costes sahrauís. L'Oficina Nacional dels Hidrocarburs i de les Mines del Marroc (ONHYM, sigles en francès) va anunciar al final del mes passat que la companyia escocesa Cairn Energy entrava al partenariat -on ja hi ha els texans de Kosmos Energy- que ha de començar a perforar el subsòl marí de Bojador, situat a la costa central del Sàhara Occidental. Cairn anunciava que les operacions de perforació començarien durant la segona meitat del 2014.

El govern de la República Sahrauí (RASD) s'oposa frontalment a aquestes operacions. La RASD, dominada pel Front Polisario, considera que el Marroc no té cap dret a concedir permisos per a explotar els recursos naturals del Sàhara Occidental mentre aquest territori continuï sense haver estat descolonitzat. Un dels líders del Polisario, Emhamed Hadad, ha dit que les operacions de perforació seran "un crim de guerra" mentre el Sàhara Occidental es mantingui ocupat per una potència forana.

Hadad ha afegit que explotar els recursos naturals sense el consentiment dels sahraruís és il·legal, i ho ha argumentat a partir de l'opinió que el 2002 va emetre Hans Corell, llavors assessor legal de les Nacions Unides. Segons Corell, "les activitats d'exploració i explotació" que es facin sense tenir en compte "els interessos i els desitjos del poble del Sàhara Occidental" estaran "violant els principis de la llei internacional".

La companyia, contenta de tenir-hi una "presència estratègica"

En la nota de premsa on anunciava la seva entrada al partenariat del subsòl de Bojador, Cairn Energy obvia absolutament que la zona es troba davant de la costa sahrauí i que, per tant, legalment el Marroc no té dret a atorgar cap llicència. La companyia simplement es felicita d'haver assolir una "presència estratègica" al "Marroc, Senegal i Mauritània". Cairn tindrà una participació del 20% a Boujdour, mentre que Kosmos en conservarà el 55% i l'ONHYM, el 25% restant.

El govern sahrauí ha dit que s'ha posat en contacte amb les dues companyies per tal d'informar-los sobre la il·legalitat de les seves accions, i que no n'ha rebut cap resposta. La RASD es diu disposada a usar "tots els mitjans" per tal d'aturar l'explotació dels recursos naturals sahrauís.

L'ONG internacional Western Sahara Resource Watch ha criticat els plans del govern marroquí i de les dues companyies per a perforar Bojador. "Cairn i Kosmos estan consolidant els patiments i l'exili del poble sahrauí", ha dit el president de l'entitat, Erik Hagen, qui ha afegit que el govern marroquí "no respectarà els drets del poble del Sàhara Occidental mentre tingui alguna possibilitat de trobar petroli al territori ocupat".