Notícia

Un candidat filofeixista guanya les eleccions en una regió meridional d'Eslovàquia

Marian Kotleba, qui qualifica els gitanos de "paràsits", esdevé president de Banská Bystrica · El dirigent alaba la figura de Jozef Tiso, president de l'Eslovàquia feixista de la Segona Guerra Mundial

Marian Kotleba, l'home que va dir que les institucions públiques "només afavoreixen injustament els paràsits gitanos", és el nou governador de Banská Bystrica, una de les vuit regions d'Eslovàquia. A la segona volta dels comicis, celebrada aquest cap de setmana, Kotleba ha aconseguit el 55% dels vots i ha derrotat el candidat que presentava SMER, el partit del centreesquerra eslovac. Kotleba ho tindrà complicat per a governar, donat que SMER controlarà la cambra regional -hi té majoria-, però la seva elecció ha desfermat un terratrèmol polític a Eslovàquia.

Kotleba té un historial dilatat al capdavant de diversos partits i organitzacions filofeixistes. Entre elles es compta la Germandat Eslovaca (Slovenska Pospolitost), els membres del qual es vesteixen amb uniformes negres que recorden els de la Guàrdia de Hlinka, l'organització paramilitar dels feixistes eslovacs durant la Segona Guerra Mundial. Com ells, acaben els seus actes cridant "Na straz!" ("En guàrdia!"), com es pot veure en aquest vídeo. De fet, Kotleba ha afirmat que el líder de l'Eslovàquia feixista (un estat titella de l'Alemanya nazi), Jozef Tiso, és "l'únic president veritable" que ha tingut el país.

El nou president de Banská Bystrica també encapçala el Partit Popular la Nostra Eslovàquia (L'udova Strana-Nase Slovensko, L'SNS), una formació amb un discurs marcadament antigitano. Una mirada al seu web permet de trobar-hi referències constants al "terror gitano", a la il·legalitat dels seus assentaments i als ajuts que, segons el partit, rep aquesta comunitat, i que segons Kotleba els fan mereixedors del qualificatiu de "paràsits".

A Banská Bystrica hi viuen 650.000 persones. La regió conté una significativa minoria hongaresa (11,8% de la població), que resideix sobretot a la zona meridional, fronterera amb Hongria. També hi ha un 2,3% d'habitants gitanos. El principal partit hongarès, el Partit de la Coalició Hongaresa (SMK), ha dit que boicotarà l'acció governamental de Kotleba des dels seus cinc escons a l'assemblea regional. Però són els 25 diputats de SMER qui, de fet, marcaran fins a quin punt Kotleba té possibilitats de governar a Banská Bystrica.

Tampoc no ha agradat gens l'elecció de Kotleba al si del Congrés Jueu Europeu, que ahir mateix reclamava un "pla d'acció europeu" que aturi "l'impuls dels neonazis a Europa". Entre les mesures que defensa el Congrés Jueu Europeu hi ha la de prohibir aquests partits, però també la de fomentar una educació contra l'odi.

(Imatge: Marian Kotleba / captura de pantalla de TA3.)