Notícia

Batera reuneix 3.500 persones a favor de l'autonomia del País Basc del Nord i per l'oficialitat de l'èuscar

"Ens prenen per imbècils", clama la plataforma convocant

Al voltant de 3.500 persones, segons els organitzadors, es van manifestar dissabte a Maule (Mauléon, en francès) reclamant l'autonomia del País Basc del Nord, un "pol universitari fort", la cooficialitat del basc i una cambra d'agricultura pròpia.

Els manifestants, convocats per la plataforma Batera, van reclamar a París la creació d'una col·lectivitat territorial pròpia per a les terres basques de la República Francesa, o Iparralde. És la segona manifestació d'enguany amb aquesta demanda.

La plataforma basca denuncia que el govern francès no vol parlar d'una col·lectivitat territorial perquè el País Basc del Nord, oficialment, no existeix: "Ens prenen per imbècils", va dir Batera al manifest llegit en acabar la manifestació. El territori d'Iparralde està inclòs al departament dels Pirineus Atlàntics, un dels sis que formen la regió d'Aquitània.

Batera va afegir que la seva lluita continuarà donat que "mai ha existit un consens polític tan ampli" al País Basc del Nord sobre aquestes reivindicacions.

Mots clau: França, País Basc, País Basc del Nord