Notícia

Dimiteix el comissionat per a la llengua irlandesa: "Per cada pas endavant, n'hi ha dos endarrere"

Seán Ó Cuirreáin diu que en 30 anys mai no havia vist "la moral i la confiança tan baixes" · El responsable dels plans lingüístics d'Irlanda critica el poc domini de la llengua entre el funcionariat, incloent-hi les Gaeltacht · Malgrat tot, puja lleugerament l'ús diari de l'idioma fora de l'escola

Fa força temps que s'alcen moltes veus a Irlanda que critiquen la posició marginal a què, cada cop més, es veu abocada la llengua pròpia del país, el gaèlic irlandès. El darrer a sumar-s'hi ha estat el mateix comissionat per a la llengua irlandesa, Seán Ó Cuirreáin, qui acaba de presentar la dimissió en un discurs on el pessimisme respecte del present de l'idioma és la nota dominant: al sector públic, "per cada pas endavant sembla que n'hi hagi dos endarrere", ha resumit.

Ó Cuirreáin ocupava el càrrec des de 2003 i li quedaven dos anys de mandat. La seva oficina, nomenada pel govern d'Irlanda, està encarregada de dissenyar plans que implementin la legislació lingüística de l'irlandès al sector públic. El comissionat diu que, en 30 anys d'experiència, mai havia vist "la moral i la confiança tan baixes". La llengua, segons Ó Cuirreáin, cada cop està més marginada, cosa que inclou "la major part del sector públic".

El comissionat es queixa de dos problemes que, segons la seva opinió, caldria resoldre per a començar a remuntar la situació. Una, que no s'exigeix el coneixement d'irlandès als candidats a funcionari -només compta com a mèrit. I dos, que no es garanteix que tots els funcionaris estatals que donen servei a les Gaeltacht siguin parlants d'irlandès. "Forçar els parlants nadius d'irlandès a parlar anglès" amb l'administració "no pot continuar", diu Ó Cuirreáin.

Un santuari amenaçat

Les Gaeltacht són regions de l'oest d'Irlanda on l'irlandès és la llengua habitual -o ho era fins fa poc- d'una part substancial de la població. Estan designades oficialment, i el govern hi ha d'implementar polítiques específiques per tal de mantenir-ne el caràcter irlandòfon.

Segons el cens de 2011, el 69,5% dels habitants de les Gaeltacht saben parlar irlandès. El percentatge va davallant a mesura que passa el temps, i a Irlanda es tem que la situació de minorització que pateix l'idioma arreu de l'illa es reprodueixi també en aquestes regions, que haurien de funcionar com a santuari de la llengua.

Al conjunt d'Irlanda, 1.774.000 persones (el 40,6% del total) van declarar saber parlar l'idioma al cens de 2011. Però l'ús de l'irlandès està molt concentrat a l'escola, on és llengua d'aprenentatge obligat. Només 77.000 persones diuen que parlen irlandès cada dia fora del sistema educatiu. En canvi, fins a 438.000 parlants declaren que mai usen l'idioma fora de les escoles.

Malgrat aquestes dades, Ó Curreáin va voler deixar una nota positiva en el seu darrer informe sobre la llengua. El comissionat va dir que les dades censals mostren que els parlants d'irlandès han augmentat un 7% respecte del cens anterior (2006), i que aquest mateix percentatge d'increment també es troba en el grup que diu que usa l'idioma fora del sistema educatiu cada dia. Efectivament, al cens de 2006 aquest grup estava format per 72.000 persones, 5.000 menys que ara. "Aquestes estadístiques indiquen una tendència positiva i són bones notícies", deia l'informe.

(Imatge: Séan Ó Curreáin / fotografia de Fiontar DCU.)