Notícia

Després del referèndum, el Jura Bernès cerca més autonomia dins de Berna

El Consell del Jura Bernès demana competències per a mantenir relacions directes amb els cantons veïns i vol que Berna reforci el seu caràcter bilingüe · La ciutat principal del Jura Bernès, Moutier, podria convocar un referèndum per a unir-se al Jura el 2015 · L'assemblea jurassiana bernesa diu que farà campanya "a favor de la unitat"

El Consell del Jura Bernès vol aconseguir més autonomia dins de Berna, que es reforci el bilingüisme en aquest cantó i que la seva ciutat principal, Moutier, no se'n separi. És l'escenari que ha quedat al Jura Bernès després del referèndum celebrat el passat dia 24, en què una àmplia majoria dels seus votants van decidir continuar dins del cantó de Berna i, per tant, van rebutjar la reunificació amb el veí cantó del Jura.

El Jura Bernès és la zona francòfona de l'extrem nord de Berna, i compta amb una autonomia limitada dins del cantó, bàsicament en matèria lingüística i cultural. La resta del cantó (excepte la ciutat bilingüe de Bienne) és germanòfon. A la votació es decidia si el Jura Bernès s'unia al Jura, que també és francòfon. Però els jurassians bernesos van estimar-se més de continuar dins de de Berna, un cantó amb el qual comparteixen confessió religiosa (ambdues zones són protestants). Per contra, el Jura és majoritàriament catòlic.

La votació va ser força clara arreu del Jura Bernès excepte a la ciutat més poblada, Moutier, on el "sí" a la unió amb el Jura va guanyar amb el 55% dels vots. Ara, Moutier té el dret de convocar un referèndum municipal per tal d'unir-se, tot sol, al Jura. L'Ajuntament preveu que la votació es podria fer el 2015.

Passat el referèndum, el Consell del Jura Bernès ha aprovat un comunicat en què diu que "no desitja" que Moutier se'n vagi al Jura i anuncia que farà campanya "a favor de la unitat". Però l'alcalde de Moutier, Maxime Zuber, sí que vol fer el referèndum per passar al Jura. Si la ciutat decidís abandonar Berna, llavors els pobles petits de la seva corona podrien estimar-se més passar també al Jura abans que no pas quedar-se a Berna sense Moutier, diuen alguns experts suïssos.

Més competències per al Jura Bernès

Sigui quin sigui l'escenari final del cas de Moutier, el Consell del Jura Bernès vol que el cantó de Berna li transfereixi algunes competències. En un pla conegut com a "Statu Quo +", el Consell reclama competències per a "reforçar el partenariat directe" amb els dos cantons francòfons veïns: Jura i Neuchâtel. Igualment, el Consell del Jura Bernès demana a Berna que es reforci el caràcter oficialment bilingüe del cantó. L'objectiu és "reforçar la cohesió cantonal i la integració de la minoria lingüística francòfona".

(Fotografia: la ciutat de Moutier / imatge de Roland Zumbühl)

Més informació:

Seguiment a Nationalia:A Suïssa, el Jura Bernès rebutja en referèndum separar-se del cantó de Berna i unir-se al del Jura i El cantó de Berna obre la via per a l'autodeterminació del Jura