Notícia

Mentre el tauler sirià es complica (encara més), el Kurdistan aprova una Constitució de tall federal

L'Assemblea Constituent aprova un parlament i govern propis per al Kurdistan Occidental · Es declaren llengües oficials el kurd, l'àrab i el siríac · La milícia kurda combat l'Estat Islàmic de l'Iraq i el Llevant, que ara ha entrat en conflicte amb altres grups islamistes

El camp de batalla a Síria es va complicant a mesura que diverses forces opositores al règim de Bashar al-Assad es declaren la guerra entre elles. Aquest principi d'any, diversos grups armats islamistes sunnites sirians han declarat la guerra a l'Estat Islàmic de l'Iraq i el Llevant, un altre grup islamista vinculat a Al-Qaida i que s'ha fet fort a la zona nord-oriental de Síria, on ha començat a implementar la xaria. A banda d'aquests grups, també continua combatent pel control del país l'Exèrcit Sirià Lliure (ESL), vinculat a la Coalició Nacional Siriana (el principal grup polític d'oposició a Al-Assad). I, al nord, els kurds mantenen la seva pròpia milícia, les YPG, que protegeixen militarment l'edifici institucional que s'està intentant aixecar al Kurdistan Occidental. Aquesta setmana, aquest edifici s'ha dotat d'una Constitució pròpia, amb l'objectiu declarat d'aconseguir un Kurdistan autònom en el marc d'una futura Síria federal.

El principal partit kurd de Síria, el PYD, anunciava al seu web el dia de Reis que l'Assemblea Constituent del Kurdistan Occidental havia aprovat una Constitució per al territori. Els delegats kurds han proclamat que el Kurdistan Occidental serà un territori autònom de Síria, compost per tres cantons -com, de fet, ja havia avançat el passat novembre- i que es basarà en els principis de la democràcia, de la igualtat i de la protecció dels drets humans i de les llibertats. L'Assemblea Constituent s'ha avançat així a l'oposició siriana, que encara no ha consensuat quin model d'estat vol per a Síria. Els delegats kurds, per contra, ja posen per escrit que el seu projecte només podrà ser vàlid en el marc d'una Síria descentralitzada i democràtica.

Insistint en la igualtat en el sentit més ampli de la paraula, la nova Constitució incorpora el principi de la plena participació de les dones en la vida política i social del Kurdistan Occidental, i també especifica que el país serà oficialment plurilingüe. Així, al cantó de Cizîr (regió oriental del Kurdistan Occidental), l'Assemblea ha decidit que seran llengües oficials el kurd, l'àrab i el siríac, aquesta darrera una llengua del grup arameu parlada per diverses comunitats cristianes. El Kurdistan Occidental, segons la Constitució, tindrà el seu propi govern i parlament, amb capacitat legislativa.

Combats entre les YPG i l'Estat Islàmic

I mentre els delegats kurds expliquen l'adopció de la Constitució, les YPG continuen fent front -i ja en fa setmanes- a l'Exèrcit Islàmic, sobretot a la zona que queda al sud de Qamişlo (vegeu mapa per a ubicar la ciutat, prop de la frontera amb Turquia). El fet que altres grups islamistes hagin decidit atacar posicions de l'Estat Islàmic podria beneficiar les YPG kurdes en la seva lluita particular, però és aviat per a dir fins a quan les diferents faccions islamistes voldran combatre entre elles. De fet, el Front al-Nusra (un dels grups islamistes de Síria) està intentant consolidar una treva entre els diferents combatents. En l'horitzó, hi ha la voluntat que la lluita intraislamista sunnita no doni ales a un possible avanç de les posicions dels homes d'Al-Assad, la base de suport del qual està sobretot en la comunitat xiïta.