Notícia

El cantó de Cizîre, al Kurdistan Occidental, es proclama autònom

És el primer territori de majoria kurda de Síria que declara unilateralment el seu autogovern · Ha estat format un govern provisional de 22 ministres, que conduirà el cantó a les seves primeres eleccions parlamentàries · El kurd, l'àrab i el siríac, llengües oficials del cantó

Dia històric al Kurdistan Occidental (Síria), on l'Assemblea Executiva de Transició del cantó de Cizîre ha declarat unilateralment l'autonomia d'aquest territori de majoria kurda. La proclamació de l'autogovern, explica l'agència kurda Firat, ha estat decidida després que el passat mes de novembre, el Partit de la Unió Democràtica (PYD, sigles en kurd, proper al PKK d'Abdullah Öcalan) anunciés que tots els territoris de majoria kurda de Síria es declararien autònoms sense haver d'esperar a un acord amb les forces polítiques sirianes de majoria àrab.

El dia de Reis, el PYD avançava que s'havia aprovat una Constitució federal del Kurdistan Occidental, en virtut de la qual es formaven tres cantons autònoms (d'oest a est: Efrin, Kobani i Cizîre). Segons el PYD, l'objectiu és que aquest Kurdistan Occidental federal formi part d'una Síria descentralitzada.

El nou govern provisional del cantó de Cizîre estarà format per 22 ministeris, que conduiran el cantó autònom -en un termini màxim de quatre mesos- cap a les seves primeres eleccions parlamentàries, on s'escolliran 101 diputats.

Les tres llengües oficials del nou cantó autònom seran el kurd, l'àrab i el siríac.

Cizîre ocupa el territori nord-oriental de Síria. Correspon, aproximadament, a la zona nord de la província d'Al-Hasakah. La regió que avui es proclama autònoma està controlada militarment per la milícia kurda de les YPG, que combaten des de fa mesos grups rebels islamistes oposats tant a l'autonomia kurda com al govern de Bashar al-Assad.

Sense seient a Ginebra II

Els kurds estan fent el camí cap a l'autonomia havent quedat exclosos de Ginebra II, la conferència de pau en què el govern sirià, l'oposició i diverses potències regionals i mundials s'asseuran amb l'objectiu declarat d'avançar cap a una solució per a la guerra. El PYD reclamava que hi hagués una representació kurda amb seient propi a Ginebra, i no havent-ho aconseguit, el partit podria ignorar els possibles acords que s'hi prenguin. Mentrestant, l'altre bloc kurd de Síria (el Consell Nacional Kurd) encara intentava ahir assistir a la conferència amb seient propi, tot i que no es descartava que finalment hi acudís sota el paraigua d'alguna coalició siriana àrab. El Consell s'oposa a les mesures unilaterals a favor de l'autonomia kurda.

(A la fotografia, celebracions al Kurdistan Occidental per la proclamació de l'autonomia / fotografia de @Hevallo.)