Notícia

El Kurdistan Occidental completa el seu procés de proclamació de l'autonomia

El cantó d'Efrîn, el darrer a declarar-se autogovernat · La guerrilla kurda controla tres zones al nord de Síria · El president del Kurdistan del Sud (Iraq) s'oposa al procés

Tots els territoris del Kurdistan Occidental (Síria) sota control de les forces kurdes han proclamat la seva autonomia, després que aquest matí ho hagi fet l'únic dels tres cantons que encara no ho havia fet, Efrîn. Com als cantons de Cizîre (autònom des de la setmana passada) i Kobanê (des de dilluns), a Efrîn s'ha format un govern compost d'un president, dos vicepresidents i 22 ministres. Hi haurà eleccions a l'Assemblea d'Efrîn en el termini de quatre mesos.

Els tres cantons, segons els plans kurds, formaran un Kurdistan Occidental federal. Els líders de les tres regions insisteixen que el Kurdistan romandrà com a part integrant de Síria i que els cantons respectaran la diversitat dels pobles que el formen -al costat dels kurds hi ha àrabs i siríacs.

Els cantons corresponen a grans trets amb les tres zones -geogràficament inconnexes- que les forces kurdes controlen al nord de Síria. Com es pot veure al mapa que acompanya aquest text (compilat a partir de fonts locals per Thomas van Linge), les regions controlades per la guerrilla kurda de les YPG (en color groc) són exactament Efrîn i la seva província (nord-oest de Síria), Kobanê (just a l'est del riu Eufrates) i Cizîre (sector nord-oriental de Síria). En aquesta darrera zona, les YPG fan front a la guerrilla salafista de l'Estat Islàmic d'Iraq i el Llevant, vinculada a Al-Qaida i que vol imposar un califat islàmic al conjunt d'Iraq i Síria -inclòs el Kurdistan.

La proclamació de les tres autonomies de majoria kurda l'ha liderada el Partit de la Unió Democràtica (PYD, sigles en kurd), una formació propera al PKK. La resta de partits kurds de Síria es troben agrupats en una coalició anomenada Consell Nacional Kurd (CNK). El periodista valencià David Meseguer explicava fa uns dies en aquest article que els partits propers al president del Kurdistan del Sud (Iraq), Massud Barzani, han abandonat la coalició, però que aquells que s'hi han quedat donen suport a la proclamació de les autonomies. El CNK admet que la solució impulsada pel PYD és necessària davant del buit de poder que ha quedat després de la retirada de les forces governamentals.

El president del PYD, Salih Muslim, declarava en aquesta entrevista que la declaració de les tres autonomies havia estat pactada amb el CNK. Alhora, admetia que el Partit Democràtic del Kurdistan de Síria (la secció siriana del partit de Barzani) i el Partit de la Llibertat no estaven participant en el procés autonòmic i que no es pensaven presentar a les eleccions. Barzani, que actualment és aliat de Turquia, s'oposa al procés autonòmic del Kurdistan Occidental si aquest l'ha de liderar el PYD.