Notícia

El 99% dels gagaüsos donen suport a proclamar la independència si Moldàvia s'uneix a Romania

Més del 98% dels votants en un referèndum consultiu prefereix la Unió Duanera de Rússia en lloc de la Unió Europea · La consulta havia estat declarada il·legal per la justícia moldava · El govern moldau és partidari de l'ingrés de Moldàvia a la UE · El Partit Comunista, reticent a la integració europea de Moldàvia, governa a Gagaúsia

El doble referèndum consultiu que les autoritats de Gagaúsia (territori autònom de Moldàvia) van organitzar ahir diumenge ha donat uns resultats molt clars. Amb més d'un 70% de participació, el 98,9% dels votants ha donat suport a la declaració d'independència de Gagaúsia en el cas que Moldàvia eventualment perdi la seva sobirania, probablement a causa d'una unió a Romania. Igualment, el 98,4% dels votants ha dit que s'estima més estrènyer vincles amb la Unió Duanera promoguda per Rússia que no pas avançar cap a la integració a la Unió Europea.

Els resultats, explica Radio Free Europe, han estat anunciats per la presidenta de la Comissió Electoral Gagaüsa, Valentina Lisnic. El referèndum havia estat declarat il·legal per part de la justícia moldava, però el govern de Gagaúsia -en mans del Partit Comunista, procliu a mantenir Moldàvia dins de l'òrbita russa- va decidir organitzar-lo de totes formes.

El primer ministre moldau, Iurie Leanca, no s'ha pres gens bé la decisió del govern gagaús, al qual ha acusat de "desafiar la llei" i de voler "estimular processos separatistes" a Moldàvia.

Els mitjans especialitzats interpreten que els resultats són un toc d'atenció de Gagaúsia al govern moldau, partidari d'avançar cap a la integració a la Unió Europea. Moldàvia va signar amb la UE un Acord d'Associació el passat novembre, al mateix temps que el president de Romania animava moldaus i romanesos a unir-se sota un únic estat. El govern moldau insisteix que no té cap pla per a unir-se a Romania.

El 82% dels 160.000 habitants de Gagaúsia pertanyen al poble gagaús, que parla una llengua d'origen turquès. El gagaús, el romanès i el rus són les llengües oficials de Gagaúsia. El territori és autònom dins de Moldàvia des de 1994. El seu estatut d'autonomia li reconeix el dret a l'autodeterminació en el cas que Moldàvia perdi el seu caràcter d'estat sobirà.