Notícia

L'estatus de les llengües minoritzades, en perill a Ucraïna

Els nous dirigents revoquen una normativa que des de 2012 permetia declarar oficials idiomes diferents de l'ucraïnès a escala provincial i local · Onada de protestes de diversos governs de l'entorn · El president d'Ucraïna promet una nova llei “equilibrada”, però no aclareix si permetrà l'oficialitat d'altres llengües

Sigui pel pànic que tenen les noves autoritats d'Ucraïna davant de les protestes de part dels russòfons del país o perquè tenen un programa lingüístic molt clar per a implementar, el Parlament d'Ucraïna va derogar la setmana passada les lleis que reconeixien jurídicament les anomenades minories lingüístiques i els atorgaven oficialitat a escala provincial i local. Després de la decisió dels diputats, per tant, l'ucraïnès torna a ser l'únic idioma oficial en tots els nivells administratius.

Des de 2012, i gràcies a una llei aprovada pels diputats del Partit de les Regions de l'enderrocat president Víktor Ianukóvitx, les províncies ucraïneses podien aprovar normatives per a atorgar ús oficial a llengües diferents de l'ucraïnès, sempre que fossin parlades almenys pel 10% de la població provincial. Això havia permès l'oficialització del rus a l'est i al sud d'Ucraïna, però també de llengües minoritzades com el búlgar, l'hongarès i el romanès en diverses regions. La decisió del Parlament ha estat criticada durament pels governs de Bulgària, Hongria i Romania.

El ministeri d'Afers Estrangers búlgar ha exhortat els nous dirigents ucraïnesos a cercar la integració de tots els grups ètnics a la societat, tot respectant els seus drets i la legalitat vigent fins ara. La decisió del Parlament ucraïnès afecta els 134.000 parlants de búlgar (cens de 2001) que viuen al sud-oest del país els quals, fins ara, tenien reconeguda la llengua, oficialment, com a idioma regional.

També han arribat queixes des de Romania, en aquest cas del president Traian Basescu, el qual ha demanat al nou govern ucraïnès que si volen una convivència justa de tots els ciutadans, han de tornar-li els drets lingüístics als prop de 328.000 parlants de romanès. La llengua havia estat declarada oficial en algunes localitats de Txernivtsí i Transcarpàcia.

També el ministeri d'Afers Estrangers hongarès ha tramès, a través del ministre Janos Martonyi, la petició del seu govern perquè siguin respectats els drets lingüístics dels 161.000 parlants d'hongarès, sobretot concentrats a la Transcarpàcia, fronterera amb Hongria. Martonyi ha anat un pas més enllà i aquest cap de setmana ha visitat la ciutat d'Újgorod, capital de la Transcarpàcia, on ha animat els hongaresos d'Ucraïna a "unir-se" i els ha promès que Hongria "no deixarà cap insult" envers els magiars "sense resposta", diu el web del ministeri. Prèviament, Martonyi havia criticat les accions del moviment ultranacionalista ucraïnès Pravi Séktor, que la setmana passada va interrompre violentament una sessió del consell municipal de Berehove, localitat ucraïnesa de majoria ètnica hongaresa.

El govern hongarès ha advertit que els extremistes posen en qüestió "l'oportunitat històrica" que té Ucraïna de "realitzar una transició democràtica". El govern hongarès demana als dirigents ucraïnesos que posin ordre i sigui retornat el respecte a totes les comunitats que parlen llegües diverses de l'ucraïnès.

En aquesta petició s'inclou la crítica a l'esmentada decisió, votada per 232 diputats, del Parlament que margina les llengües qeu conformen la pluralitat de què consta Ucraïna. Aquesta decisió, a parer del govern hongarès, posa en perill els compromisos de "la nova administració ucraïnesa en allò que afecta la democràcia".

La nova legislació també afecta el rus

Mentrestant, el delegat de Drets Humans de la Federació Russa, Konstantín Dolgov, ha denunciat que l'anul·lació de la llei que permetia dotar el rus d'un estatut de llengua regional a Ucraïna, és una violació flagrant dels drets de les minories: "És un atemptat a la primacia del dret. La comunitat internacional, en la qual s'hi inclouen els Estats Units d'Amèrica i la Unió Europea, no poden restar amb els braços plegats davant d'aquesta violació dels drets humans portada a terme per elements radicals a Ucraïna", ha dit.

Davant de totes aquestes crítiques, el president interí d'Ucraïna, Oleksandr Turtxínov, ha anunciat que els diputats ucraïnesos elaboraran una nova llei "totalment equilibrada". Una llei que "prendrà en consideració els interessos de l'est i de l'oest d'Ucraïna, de tots els grups ètnics i de les minories nacionals". No hi ha disponibles més dades que permetin de saber si la llei permetrà l'oficialització d'aquestes llengües a escala provincial i local.