Notícia

La Comissió Silk recomana a Londres l'ampliació de l'autogovern de Gal·les en matèria judicial i policíaca

El primer ministre de Gal·les, molt satisfet perquè l'informe apunta cap a un "model de competències reservades" · El Plaid Cymru diu que les recomanacions són insuficients per a les necessitats de Gal·les · Segons una enquesta, el 37% dels gal·lesos volen més autonomia i el 5%, la independència

La Comissió Silk ha recomanat al govern britànic que transfereixi gradualment un nou paquet de competències a les institucions de Gal·les, incloent-hi la policia i una part del sistema judicial. El president de la Comissió, Paul Silk, ha dit que les transferències s'haurien de fer un període de 10 anys, i que la seva proposta permetrà arribar a un "acord sobre la devolution estable i ben fonamentat".

La Comissió la va crear el 2011 la secretaria d'estat per a Gal·les, Cheryl Gillan, amb l'objectiu d'analitzar si calia ampliar el grau d'autogovern del país. Format per set experts (quatre dels quals representants dels partits gal·lesos representats a l'Assemblea Nacional de Gal·les), el grup havia d'aconsellar el govern britànic sobre dos paquets de mesures diferents: per un costat, la transferència de poders fiscals i econòmics a les institucions gal·leses; per l'altre, la transferència de noves competències no econòmiques. L'informe presentat avui correspon a la segona qüestió.

Sobre la primera qüestió, la Comissió va recomanar al final de l'any passat que es transferissin diversos impostos i que el govern gal·lès tingués capacitat per a endeutar-se. Entre els impostos que es podrien transferir hi ha el de la renda, però caldrà convocar un referèndum a Gal·les perquè la ciutadania decideixi si ho vol o no.

El Plaid Cymru, decebut

El principal partit del nacionalisme gal·lès, el Plaid Cymru, ha assenyalat que l'informe publicat per la Comissió Silk no arriba a significar un "progrés real per a garantir més competències significatives per a Gal·les". El partit ha criticat que el report no accepti la creació d'una "jurisdicció gal·lesa", i ha reclamat que les transferències haurien d'incloure tota la responsabilitat sobre radiotelevisió, energia i justícia.

Per contra, el Plaid sí que ha celebrat que la Comissió hagi admès que calia transferir les competències policíaques a les institucions gal·leses.

El primer ministre, molt satisfet

I per la seva banda, el primer ministre de Gal·les, el laborista Carwyn Jones, ha celebrat el contingut de l'informe de la Comissió Silk. Sobretot, diu Jones, perquè s'albira un acord entre Gal·les i el Regne Unit basat en un "model de competències reservades". Això significa que, al final del procés de transferències, les competències que mantindrà el Regne Unit seran únicament aquelles que s'especifiquin legalment. Un model similar al que ara té Escòcia, cosa que no vol dir necessàriament, però, que totes les competències que ara tenen les institucions escoceses les hagin de tenir també les gal·leses.

Segons una enquesta publicada fa pocs dies per la BBC, el 37% dels gal·lesos volen més autonomia i el 5%, la independència. El 28% considera que les competències que Gal·les té ara són suficients. El 3% reclama voldria menys competències, i el 23% dóna suport a l'abolició de l'autonomia. El 4% no té opinió sobre el tema.

[[FitxaGales]]