Notícia

El Parlament de Crimea es declara favorable a unir-se a Rússia i avança el referèndum al 16 de març

El Consell Suprem adreça a Moscou una proposta per a iniciar els tràmits per a l'annexió · El referèndum es planteja com una tria entre la incorporació a Rússia o un estatus d'autonomia molt àmplia dins d'Ucraïna · El govern crimeà està dirigit pel líder d'un partit que només va rebre el 4% dels vots

El Consell Suprem (Parlament) de Crimea ha aprovat avui la decisió d'incorporar aquesta república autònoma d'Ucraïna a la Federació Russa, segons ha explicat a l'agència Itar-Tass el viceprimer ministre crimeà, Rustam Temirgalíev. La decisió l'han presa per unanimitat els diputats del Consell, que han informat el president rus, Vladímir Putin, sobre les seves intencions i li han adreçat una proposta per a iniciar l'annexió de Crimea a Rússia.

Al contrari del que es podria esperar en un curs lògic de les coses, els diputats crimeans han aprovat la decisió abans que es faci el referèndum sobre aquesta mateixa qüestió. La consulta -a la qual li han tornat a canviar la pregunta i la data- es farà tot just d'aquí a deu dies, el 16 de març, i els ciutadans hauran de manifestar-se sobre dues qüestions. La primera, sobre l'annexió a Rússia. La segona, sobre el manteniment de Crimea dins d'Ucraïna havent recuperat la Constitució crimeana de 1992. Aquesta Constitució declarava Crimea un estat sobirà que només delegava les competències que volia a Ucraïna.

El referèndum també es farà a Sebastòpol, ciutat que es troba a la península però que no forma part de l'autonomia de Crimea, perquè té un estatus a banda.

El primer ministre del 4% dels vots

El procés crimeà s'està duent a terme sota ocupació russa i amb un govern encapçalat per Serguei Aksiónov, líder del partit polític Unitat Russa. A les darreres eleccions de Crimea (2010), Unitat Russa va aconseguir poc més del 4% dels vots, i va ser la cinquena força política del Parlament. Amb un 49% dels vots, el guanyador dels comicis va ser el Partit de les Regions de Víktor Ianukóvitx.

Fins fa una setmana, el primer ministre de Crimea era Anatoli Moguiliov, del Partit de les Regions i home de Ianukóvitx a Crimea (de fet, Moguiliov ni tan sols és crimeà, sinó que prové de Donetsk, com Ianukóvitx). Moguiliov no era partidari de la secessió, i fa dues setmanes deia que la prioritat del seu govern no era pas separar-se d'Ucraïna. Diversos diputats del seu propi partit el van abandonar després que Ianukóvitx fos enderrocat a Kíev, i el president del Consell Suprem de Crimea, Anatoli Konstantínov (del Partit de les Regions, però partidari de la secessió), va permetre la celebració d'un ple parlamentari mentre l'edifici estava ocupat per forces prorusses. El ple va forçar la dimissió del govern de Moguiliov i el va substituir per Aksiónov, l'home del 4% dels vots.

A Moscou, abans-d'ahir, Putin deia que l'annexió de Crimea no és pas la seva prioritat. Malgrat això, el líder rus no descartava pas usar la força si entenia que els russos d'Ucraïna estaven amenaçats. I assegurava que els soldats que controlen Crimea no són pas de la Federació Russa, sinó milícies d'autodefensa locals.

(Imatge: Parlament de Crimea / fotografia d'Erud.)