Notícia

Crimea aprova la seva declaració d'independència

Els diputats citen la Carta de les Nacions Unides i l'opinió del Tribunal Internacional de Justícia sobre Kosovo com a fonaments per a la decisió · La declaració arriba cinc dies abans del referèndum sobre el futur del territori · El procediment legal per a l'annexió de Crimea a Rússia podria quedar enllestit en el termini d'un mes

El Parlament de Crimea ha aprovat la proclamació d'independència de la península aquest migdia mitjançant una declaració unilateral (DUI), informa la televisió russa RT. Els diputats crimeans han pres la decisió cinc dies abans que se celebri el referèndum sobre el futur del territori, en el qual els ciutadans estan cridats a decidir entre l'annexió a Rússia o el manteniment dins d'Ucraïna amb un estatus de quasi independència.

En el text de la DUI, els diputats de Crimea i els membres de l'Ajuntament de Sebastòpol diuen que declaren el territori independent d'acord amb la Carta de les Nacions Unides i "prenen en consideració la confirmació de l'estatus de Kosovo" per part del Tribunal Internacional de Justícia, "que diu que la declaració unilateral d'independència per part del país no viola cap norma internacional".

El text preveu que la DUI es faci efectiva un cop els ciutadans crimeans hagin votat a favor de la secessió i de l'ingrés a la Federació Russa. És a dir, que primer Crimea es proclamarà un estat independent, i just després demanarà a Moscou formar part de Rússia. El president del Parlament de Crimea, Vladímir Konstantínov, ha dit que un sondeig vaticina que el "sí" a Rússia aconseguirà el 80% dels vots.

Fins avui, Crimea està reconeguda per part de tots els estats del món com a part integrant d'Ucraïna. Des de l'enderrocament del president ucraïnès Víktor Ianukóvitx, el Parlament de Crimea va decidir que la península decidiria unilateralment el seu futur. Forces russes controlen el territori.

Rússia podria enllestir el procediment per a l'annexió en el termini d'un mes

Mentrestant, el diputat rus Seguei Mirónov, cap del partit Rússia Justa, ha avançat avui que el seu país podria tenir enllestit el procediment legal que permeti l'annexió de Crimea en el termini d'un mes. La cambra baixa del Parlament rus debatrà, el proper dia 21, una llei per a facilitar l'accés de territoris estrangers a la Federació Russa. És així que Crimea esdevindria una república constituent de la Federació.