Notícia

Un diputat socialista proposa crear una Assemblea de Bretanya amb més competències

Jean-Jacques Urvoas suggereix fusionar el Consell Regional i els consells generals · El nou ens podria assumir els poders que li delegués París a través de la futura llei de la descentralització · Les reivindicacions dels Barrets Vermells depassen els límits de la proposta d'Urvoas

Per a donar sortida (ni que sigui parcialment) a les reivindicacions bretonistes, reforçades durant els darrers mesos, el diputat socialista bretó Jean-Jacques Urvoas ha proposat de crear una Assemblea de Bretanya amb més competències. Urvoas, segons recull Ouest-France, diu que es podria convocar un referèndum sobre aquesta qüestió l'any 2015 i, si el resultat fos positiu, el nou ens bretó podria entrar en funcionament el 2020. L'emissora de ràdio France Bleu assegura que quatre parlamentaris bretons li donen suport.

La proposta d'Urvoas no difereix gaire del que es va intentar a Alsàcia (amb fracàs) l'any passat: fusionar el Consell Regional i els consells generals (departaments) en una sola col·lectivitat territorial. El nou organisme exerciria totes les competències dels ens fusionats, "completades per les que la futura llei de la descentralització li pugui atorgar". Aquesta llei s'ha de debatre enguany a l'Assemblea Nacional francesa.

Segons Urvoas, a aquesta Assemblea de Bretanya també s'hi podria incorporar el departament del Loira Atlàntic, que actualment forma part de la regió del País del Loira. Mentre això no sigui així, l'Assemblea tindria 142 diputats (la meitat dels 284 que actualment sumen els consells generals i el Consell Regional).

L'Assemblea d'Urvoas i les demandes dels Barrets Vermells

La proposta d'Urvoas arriba al mateix temps que els Barrets Vermells han presentat les seves onze peticions principals per al futur de Bretanya. Algunes de les reivindicacions del moviment bretonista podrien veure's parcialment satisfetes amb l'escenari dibuixat per Urvoas, com per exemple la reunificació de Bretanya o la "relocalització de les decisions polítiques", si és que la futura llei de descentralització inclou noves transferències de competències del govern central francès cap a les col·lectivitats.

Aquestes competències, en tot cas, seran reglamentàries i "d'experimentació", i en cap cas legislatives: la capacitat de fer lleis està reservada únicament per a l'Assemblea Nacional francesa.

Altres peticions dels Barrets Vermells (com l'oficialització de la llengua bretona) difícilment es podrien encabir en la reforma proposada per Urvoas. Val la pena recordar que, el desembre passat, la ministra per a la Descentralització Marylise Lebranchu va dir que la cooficialitat del cors (que l'Assemblea de Còrsega havia demanat per unanimitat el passat maig) "no és possible" amb les lleis franceses actuals.

(Imatge: Jean-Jacques Urvoas / fotografia d'Ericwaltr.)