Notícia

Crimea proclama la independència i demana l'ingrés a la Federació Russa

El Parlament crimeà demana a les Nacions Unides que en reconeguin la sobirania · El 96,77% dels votants al referèndum d'ahir, a favor d'unir-se a Rússia · Crimea adoptarà el ruble i el fus horari de Moscou

El Consell Suprem (Parlament) de Crimea ha proclamat aquest matí la independència de la península, segons ha informat l'òrgan legislatiu al seu lloc web. La declaració d'independència (aprovada en primera instància fa sis dies i que estava pendent del referèndum de ratificació d'ahir) ha estat aprovada per 85 dels 100 diputats de què es composa el Parlament crimeà.

El Parlament ha demanat a les Nacions Unides i a tots els estats del món que reconeguin la independència de la República de Crimea. Les autoritats crimeanes també han sol·licitat a Moscou que consideri la seva petició per a esdevenir un nou subjecte de la Federació Russa, com a república constituent.

Segons el recompte oficial del referèndum d'ahir, el 96,77% dels votants van votar a favor de l'annexió a Rússia. El 2,51% van votar a favor de mantenir-se com a república dins d'Ucraïna. La participació va ser del 83,1%. El referèndum es va celebrar a l'autonomia de Crimea i a la ciutat de Sebastòpol.

Aquestes xifres impliquen que, necessàriament, crimeans no pertanyents a la majoria ètnicament russa (que forma el 58% de la població de l'autonomia de Crimea i el 72% de Sebastòpol) també haurien donat suport a l'annexió a Rússia. Tant el govern d'Ucraïna com les organitzacions del poble tàtar de Crimea havien cridat al boicot del referèndum.

El Parlament rus debatrà l'ingrés de Crimea divendres

Està previst que la cambra baixa del Parlament rus, la Duma, debati una proposició de llei que facilitaria l'annexió de Crimea a Rússia aquest mateix divendres 21.

Les autoritats crimeanes diuen que el procediment per a l'annexió podria estar llest en el termini de dues setmanes. Per al 30 de març, els diputats de Crimea han previst canviar de fus horari. Si fins ara la península, com tot Ucraïna, estava dins de l'horari de l'Europa oriental, d'aquí a dues setmanes passarà a l'horari de Moscou.

Una altra mesura que Crimea ha previst adoptar és l'abandonament de la hrívnia ucraïnesa per a passar-se al ruble rus.