Notícia

Sis flaixos sobre les eleccions municipals franceses

Suports significatius a candidats d'obediència no francesa a Còrsega, País Basc i Nova Caledònia · La dreta avança notablement a Occitània, l'esquerra resisteix més a Bretanya · El Front Nacional, capdavanter a Perpinyà

La República Francesa va celebrar ahir la primera volta de les eleccions municipals. Tots els resultats dels comicis estan disponibles aquí. En aquest article hem fet un zoom, necessàriament incomplet, sobre sis territoris: Occitània, Bretanya, Còrsega, Catalunya, País Basc i Nova Caledònia. Les candidatures d'obediència no francesa han aconseguit suports significatius a Còrsega, País Basc i Nova Caledònia.

La segona volta dels comicis se celebra aquest diumenge dia 30. A la segona volta hi poden concórrer aquelles llistes que ahir van superar el 10% els vots. Una llista que ahir assolís el 50% dels vots és declarada guanyadora directament, i no es fa segona volta.

Occitània

Bona part de les ciutats occitanes han girat cap a la dreta, ja sigui per l'ascens de la UMP o pel del Front Nacional, que ha obtingut resultats especialment bons en tot un grapat de localitats del sud de Provença. A Marsella i Niça, Jean-Claude Gaudin i Christian Estrosi (UMP) tenen un enorme avantatge que el situa en bona posició per a ser escollits diumenge 30. A Bordeus, Alain Juppé (UMP) repetirà com a alcalde. Més obert està l'elecció a Tolosa, on l'alcalde Pierre Cohen (PS) ha estat superat de sis punts per l'opositor Jean-Luc Moudenc (UMP) però manté opcions de conservar l'alcaldia. Tant Cohen com Moudenc incorporen diverses mesures a favor de la promoció de l'occità als seus programes.

Bretanya

Globalment, Bretanya és un dels territoris on el Partit Socialista manté més les posicions davant l'ascens de la dreta. Malgrat això, també perd terreny. En tot cas, els socialistes estan en bona posició per a conservar ciutats com Brest o Rennes. D'altra banda, l'alcalde de Carhaix i líder dels Barrets Vermells, Christian Troadec, surt reforçat de les eleccions: ha aconseguit la reelecció en primera volta amb el 65% dels vots. Troadec encapçala un partit autonomista bretó, el Moviment Bretanya Progrés (MBP). Per la seva banda, el Partit Bretó està ben situat per a aconseguir representació en diversos municipis.

Còrsega

A la ciutat de Bastia, el candidat del nacionalisme cors Gilles Simeoni ha quedat en empat tècnic amb Jean Zuccarelli, candidat de la coalició de radicals i comunistes francesos (32% cadascú). Els dos es jugaran l'alcaldia (actualment en mans dels radicals) a la segona volta. Els independentistes de Corsica Libera han sumat el 5%. A Ajaccio, la dreta i l'esquerra d'obediència francesa es disputaran la victòria, mentre que el candidat del nacionalisme cors Joseph Filippi ha aconseguit prop de l'11% dels vots i també participarà a la segona volta. A Porto-Vecchio, bones expectatives de triomf diumenge 30 per a Georges Mela (UMP, alcalde sortint), que ahir va fer el 49,5% dels vots. Davant tindrà el candidat del nacionalisme cors, Jean-Christophe Angelini (42,7%).

País Basc del Nord

Al País Basc del Nord, la primera volta deixa un panorama bastant igualat entre socialistes i conservadors a les principals ciutats. Al marge d'això, les llistes del nacionalisme basc avancen posicions respecte de 2008 en diverses localitats, com Baiona, Ziburu, Sant Joan Lohizune (Saint-Jean-de-Luz) i Hendaia. I a Baigorri, el candidat que tenia el suport dels abertzales, Jean-Michel Coscarat, ha aconseguit l'elecció per majoria absoluta en primera volta.

Catalunya del Nord

A la capital nord-catalana, Perpinyà, el candidat del Front Nacional, Louis Aliot, ha aconseguit la victòria (34%) a la primera volta, sobrepassant per quatre punts l'alcalde i candidat de l'UMP, Jean-Marc Pujol (30%), que tenia el suport d'Unitat Catalana. Pujol mirarà d'aconseguir el suport dels votants de l'esquerra a la segona volta per a evitar que Aliot esdevingui alcalde. Mentre, el líder de Convergència Democràtica (CDC) a Perpinyà, Philippe Simon, es presentava amb la candidatura centrista Joves Compromesos, que ha assolit poc menys del 3% dels vots.

Nova Caledònia

Diverses llistes independentistes neocaledonianes (al voltant del FLNKS) han aconseguit la victòria per majoria absoluta i, per tant, hi haurà alcaldes d'aquesta tendència en tot un grapat de localitats d'aquest territori oceànic de la República Francesa. Però a la capital, Nouméa, seran tres candidats unionistes francesos qui es disputaran l'alcaldia, i els independentistes es queden sense representació al consistori. Els independentistes, per contra, progressen en d'altres localitats, com Bourail o Koumac, tot i que amb escasses possibilitats de guanyar.