Notícia

Al Vènet, un referèndum poc fiable o un toc d'atenció real per a Itàlia?

La consulta digital promoguda per Plebiscit 2013 es tanca amb un 89% de vots favorables a la independència · El sistema informàtic permetia emetre vots usant noms falsos · Un sondeig apunta que el 55% dels vènets estan a favor de la independència · El president del Vènet insisteix que s'hauria de fer un referèndum oficial

La discussió és intensa sobre fins a quin punt són fiables els resultats del referèndum digital sobre la independència del Vènet, que es va celebrar la setmana passada, organitzat per la plataforma Plebiscit 2013. Les dades finals publicades per l'organització diuen que 2,36 milions de persones van emetre un vot vàlid, cosa que equival aproximadament al 63% dels vènets en edat de poder votar. Dels votants, el 89% van fer-ho a favor de la independència, i el 10% en contra.

L'organització es va afanyar divendres a dir que la votació havia estat un èxit històric, i fins i tot va proclamar la independència en un acte a Treviso i va escollir un comitè ciutadà per a iniciar les "relacions diplomàtiques dirigides al reconeixement internacional de la República Vèneta". El comunicat va signat per Gianluca Busato, exmembre de la Lliga Nord, fundador de diversos partits independentistes i impulsor de Plebiscit 2013.

Els crítics amb el referèndum digital apunten que la iniciativa no té cap validesa ni rigor. Aquest diari va voler comprovar la fiabilitat del sistema informàtic la setmana passada. Utilitzant un nom i una adreça falsos, un periodista de la redacció va obtenir fàcilment el codi per a poder emetre el vot, cosa que va fer sense cap impediment i en qüestió de cinc minuts. No s'ha pogut comprovar si aquest vot ha estat comptabilitzat com a vàlid o no (l'organització ha informat de 6.815 vots no vàlids).

Sondeig: 55% a favor de la independència

Durant els dies que s'estava celebrant el referèndum digital, el diari La Repubblicava encarregar un sondeig sobre la qüestió a l'institut Demos. L'estudi mostra un suport del 55% dels vènets a la independència. Pel que fa al referèndum digital, l'enquesta de Demos diu que la meitat dels vènets hi havia votat o que tenia intenció de fer-ho, i que d'aquests, poc menys del 80% tenia intenció de votar "sí".

Són dades que matisen i rebaixen les xifres oficials del referèndum digital, però que no en queden extremadament lluny. L'article de La Repubblica que comenta l'enquesta diu que "cal prendre's seriosament el senyal" que els vènets han donat a través del referèndum. Del mateix parer és el president del Vènet, Luca Zaia (Lliga Vèneta-Lliga Nord), per qui la votació ha estat "un senyal òptim, un senyal d'impaciència, d'un sentiment independentista que és generalitzat i que travessa totes les classes socials".

En diverses ocasions, Zaia ha dit que ell votaria "sí" en un referèndum sobre la independència. Però el dirigent també ha apuntat que una sortida a les reivindicacions del territori també podria passar per un increment de les competències del Vènet en el marc d'una Itàlia federal "de geometria variable".

Zaia diu que la consulta digital només ha estat "un sondeig", i no obstant això assegura que ell està a favor de fer-ne un d'oficial. El setembre passat, el Consell Regional del Vènet havia de decidir sobre una proposició de llei del partit Futur Popular per a celebrar un referèndum d'independència oficial, però els consellers van decidir ajornar la decisió. Zaia insisteix que tirarà endavant la proposició de llei i que s'equivoquen aquells que vinculen el secessionisme a la Lliga Nord: l'independentisme vènet té una història "de dècades", diu el president, que s'està pensant concórrer a les eleccions vènetes de 2015 amb una llista pròpia sobiranista -no necessàriament vinculada a la Lliga Nord. Aquesta candidatura, llavors, sotmetria a la consideració de l'electorat la proposta d'un referèndum. Però tot això darrer encara s'ha de veure.