Notícia

Rubricat l'acord final entre les Filipines i la guerrilla per a l'autonomia del Bangsamoro

El president filipí diu que el pacte és "un exemple per al món sencer" · L'acord atorga 58 competències exclusives al govern autònom · Resten actius diversos grups armats que no s'han adherit al pacte

El govern de les Filipines i el Front Islàmic d'Alliberament Moro (MILF, sigles en anglès) han rubricat avui l'acord final per a l'autonomia del Bangsamoro, que posa punt final a mig segle de conflicte armat entre l'exèrcit filipí i la guerrilla. L'acord, rubricat pels caps negociadors de les Filipines i el MILF, preveu la creació d'una nova autonomia per als moros, un poble musulmà de l'illa de Mindanao, al sud de les Filipines.

En el seu discurs just abans de signar l'acord, el president de les Filipines, Benigno Aquino III, ha dit que el pacte era "un exemple per al món sencer", i ha explicat que la tasca imminent del seu país és preparar la Llei bàsica del Bangsamoro. Aquesta llei serà el fonament de l'autonomia del Bangsamoro, que haurà d'estar operativa l'any vinent, després d'un plebiscit local. Es preveu que hi haurà eleccions per a escollir els 50 diputats de la nova cambra legislativa del Bangsamoro el 2016.

Aquino ha reconegut que les desigualtats entre Mindanao i la resta del país han causat "el ressentiment i la insurgència", i ha assegurat que ara és tasca de tothom reduir aquesta desigualtat per tal que hi pugui haver un futur en pau.

El govern de les Filipines i el MILF van tancar l'acord de repartiment de competències entre Manila i la futura autonomia del Bangsamoro el passat desembre. Defensa, política exterior, moneda, ciutadania, immigració, duanes i mercat comú quedaran com a poders exclusius de l'Estat filipí. El govern del Bangsamoro tindrà competències exclusives en 58 matèries, incloent-hi agricultura, indústria, treball, turisme, cultura, llengua, educació, esports, lleis tradicionals, medi ambient i salut. Tots dos governs podran cobrar impostos.

El MILF no és l'únic grup armat de Mindanao

Una de les tasques immediates que hauran d'afrontar les Filipines és el desarmament dels entre 10.000 i 15.000 guerrillers amb què compta el MILF. Però més enllà d'això, resta obert el fet que el MILF no és pas l'únic grup armat que opera a Mindanao. El Front Nacional d'Alliberament Moro (MNLF) i els Lluitadors Islàmics per la Llibertat del Bangsamoro (BIFF) són uns altres dos grups armats que no han signat l'acord, igual com no ho han fet els islamistes d'Abu Sayyaf.

Un altre element que les institucions del Bangsamoro hauran de tenir present és que la diversitat ètnica del territori. D'una banda, el poble moro no és homogeni, sinó que agrupa diversos grups ètnics, dos dels quals (el maranao i el magindanao) composen la major part dels membres del MILF, mentre que el tausug és majoritari entre les files del MNLF. De l'altra, al territori també hi ha comunitats indígenes no mores i comunitats cristianes vingudes d'altres llocs de les Filipines. L'acord entre el govern filipí i el MILF preveu que aquestes dues comunitats tindran representants a l'assemblea autonòmica.