Notícia

Els partits magiars de Transsilvània acorden preparar una proposta d'autonomia per al País Székely

El pacte entre l'UDMR i el PCM inclou la presentació d'una única llista per a les eleccions europees del maig · Els partits hongaresos volen evitar la dispersió del vot magiar

Dos dels tres partits hongaresos de Transsilvània (Romania) presentaran una única llista electoral a les eleccions europees i crearan un grup de treball per a avançar en un projecte per a l'autonomia territorial del País Székely i per a l'autonomia cultural dels hongaresos transsilvans. Ho han anunciat els líders dels dos partits, la Unió Democràtica Magiar de Romania (UDMR) i el Partit Cívic Magiar (PCM).

Segons el president de l'UDMR, Kelemen Hunor, el projecte per a l'autonomia cerca que, "d'acord amb el principi de subsidiarietat", es puguin prendre localment tantes decisions com sigui possible.

El projecte autonòmic dels partits hongaresos de Romania té dues parts. Per una banda, volen crear un govern i un parlament autònoms per al País Székely, que és la regió de major concentració magiar, situada a l'extrem oriental de Transsilvània. I per l'altra, volen garantir que els hongaresos de Transsilvània disposin d'autonomia cultural personal.

La petició per a una autonomia del País Székely no és nova. L'octubre passat, milers de persones van formar una cadena humana de 53 quilòmetres per a reclamar-la. El mes de març va haver-hi una manifestació del mateix signe. L'UDMR, tradicionalment, ha estat més inclinada a reclamar l'autonomia cultural, però l'any passat va assumir la reivindicació per a una autonomia territorial del País Székely, fent referència a models com el Tirol del Sud o les illes Aland.

En ocasions anteriors en què aquesta qüestió s'ha plantejat, els partits romanesos sempre s'han negat a discutir-la, argumentant que la Constitució de Romania no permet la creació de cap autonomia.

Garantir-se una representació al Parlament Europeu

Pel que fa a les eleccions, l'UDMR presentarà la seva candidatura i el PCM hi donarà suport. Els dos partits calculen que això els ajudarà a garantir una representació hongaresa de Transsilvània al Parlament Europeu. La llei electoral romanesa fixa un llindar mínim de vots del 5% a escala estatal per a entrar al repartiment dels escons romanesos al Parlament Europeu. Els partits hongaresos saben que, si el seu vot s'atomitza, ho tenen difícil per a superar aquest 5%.

A les eleccions de 2009, l'UDMR va aconseguir prop del 9% dels vots i tres eurodiputats, que van entrar al grup parlamentari del Partit Popular Europeu.