Notícia

Un segle després, la República de Donetsk 'ressuscita' enmig de la crisi ucraïnesa

Els ocupants prorussos de diversos edificis governamentals proclamen un nou estat a l'est d'Ucraïna i anuncien un referèndum per a unir-lo a Rússia · El primer ministre ucraïnès denuncia una "operació antiucraïnesa" · L'operació s'emmiralla en una república efímera creada el 1918

Els activistes prorussos que ocupen diversos edificis governamentals a Donetsk han proclamat la República Popular de Donetsk i han anunciat un referèndum sobre l'annexió d'aquest territori per part de la Federació Russa per al dia 11 de maig, com a molt tard. Els prorussos, recull l'agència russa RIA Novosti, han anunciat la creació de la nova república des de l'edifici de l'administració regional de Donetsk, on han creat un Consell Popular de Donetsk com a òrgan de direcció.

El digital ucraïnès Kyiv Post diu que la policia ucraïnesa té previst desallotjar els ocupants avui mateix, els quals han establert barricades a l'entrada de l'edifici i han demanat a Rússia que enviï "tropes de manteniment de pau" a Donetsk. Segons l'agència AFP, al voltant de l'edifici hi ha unes 2.000 persones (imatge superior esquerra, procedent d'un enregistrament penjat a YouTube) que donen suport als ocupants, algunes de les quals van armades.

És molt aviat per a dir si aquest moviment es consolidarà o no, o si té suport de Rússia. De moment, no hi ha cap notificació que cap líder polític local hagi fet costat als ocupants.

Durant les darreres setmanes, i després de l'annexió de Crimea, semblava que les tensions s'anaven calmant. El ministeri rus d'Afers Estrangers havia avançat que retiraria les tropes que manté a la frontera amb Ucraïna. Però el primer ministre d'Ucraïna, Arseni Iatseniuk, ha dit avui que l'ocupació dels edificis (que també s'està produint a les veïnes Luhansk i Kharkiv) formen part d'una "operació antiucraïnesa" destinada a facilitar una invasió russa i a "destruir Ucraïna".

Emmirallant-se en una república de 1918

Tant el nom com la bandera (negra, blava i roja) que estan usant els secessionistes prorussos són pràcticament calcats als de la República Soviètica de Donetsk, proclamada el mes de gener de 1918 a tota la regió de l'Ucraïna oriental. Els fundadors de la república volien evitar que els territoris de la conca del Donbass (un nucli miner important) quedessin sota el control d'Ucraïna, que s'havia proclamat sobirana i que estava a punt de caure sota control alemany a les acaballes de la Primera Guerra Mundial. Però la direcció bolxevic instal·lada a Moscou va obligar els líders de la República Soviètica de Donetsk a fer costat als comunistes ucraïnesos en la seva lluita contra els alemanys i el govern ucraïnès aliat, de forma que la república va quedar desmantellada.

Acabat el conflicte, Ucraïna (com la veïna Bielorússia) va esdevenir una república integrant de la Unió Soviètica, juntament amb Rússia. La República de Donetsk no va ressorgir.