Notícia

Un partit antiimmigració del Tirol del Sud amb la bandera independentista

De la mà de la Lliga Nord, Die Freiheitlichen es presenta a les europees amb un discurs contra "el centralisme de Brussel·les" i l'arribada de musulmans al territori alpí · El partit, segons força del Tirol del Sud, reclama la creació de l'Estat Lliure del Tirol del Sud · L'autonomista Partit Popular del Tirol del Sud mira de repetir euroescó i propugna enfortir l'euroregió del Tirol

Die Freiheitlichen (Els Llibertaris), versió al Tirol del Sud del partit austríac d'extrema dreta de nom similar (FPÖ), es presenta a les eleccions europees amb la bandera independentista sud-tirolesa, però ho fa en coalició amb la Lliga Nord. El partit sud-tirolès no és pas marginal: segons força a l'Assemblea del Tirol del Sud, a les eleccions de l'octubre de 2013 va aconseguir el 17,9% dels vots, només per darrere de l'etern guanyador allà, el centre-dreta autonomista del Partit Popular del Tirol del Sud.

El programa de Die Freiheitlichen apunta cap a la constitució de l'Estat Lliure del Tirol del Sud, que sigui reconegut internacionalment. Incorpora un discurs contra "el centralisme de Brussel·les" i també contra la immigració procedent "del món islàmic". Reclama que es prioritzi els treballadors locals en l'accés al mercat laboral, reclama que es reorganitzi la zona euro (excloent-ne si cal les economies febles) i propugna una Europa més "democràtica" i "transparent". Paral·lelament, el programa de la Lliga Nord, que voldria la separació amb un accent federal del nord d'Itàlia respecte del sud, porta la consigna d'acabar amb l'euro i aconseguir una presència amb veus conjuntes independentistes i federalistes del nord d'Itàlia al Parlament Europeu.

El cap de llista per a les eleccions europees de Die Freiheitlichen és Pius Leitner (imatge superior; fotografia de Wolfgang Moroder), qui assegura que defensarà a Europa els valors que distingeixen, segons ell, els europeus, entre els quals cita els religiosos cristians. Assegura que es posicionarà a favor de l'autonomia local i fiscal, i contra els estats-nació que no deixen emergir les nacions i permeten el creixement incontrolat "dels paràsits socials", entre els quals despunten, diu el partit, els immigrants.

Per la Lega Nord el cap de llista serà Matteo Salvini, actualment eurodiputat i secretari federal de la Lliga Nord. Promet que farà tot el que pugui per tal que Europa es desentengui de l'euro, de la moneda única. Al Parlament Europeu, Salvini ha estat un relator a l'ombra d'Europa de la llibertat i de la Democràcia, grup euroescèptic i de dretes del Parlament Europeu, en el qual hi ha hi ha el Front Nacional francès i l'UKIP britànic.

L'autonomisme, a repetir escó

L'independentisme no xenòfob, representant per Llibertat Sud-tirolesa, no concorre en aquestes eleccions, malgrat que a les darreres eleccions sud-tiroleses va experimentar un ascens de vots i escons al Parlament provincial. Qui sí que es presenta és el Partit Popular del Tirol del Sud (SVP), la força que governa el territori des de fa dècades. L'SVP concorre en una llista conjunta amb el Partit Autonomista Trentí Tirolès (PATT) i amb Slovenska Skupnost (SK), la formació dels eslovens del Friül-Venècia Júlia. L'SVP, que es presenta amb un acord amb el Partit Democràtic (PD), aspira a repetir l'euroescó que ja va guanyar a les eleccions de 2009 si aconsegueix al voltant de 50.000 vots preferencials, cosa que els seus responsables veuen factible. L'SVP diu que treballarà per a una "Europa de les regions", a diferència de la majoria dels altres partits, que defensen "estats-nació". En concret, el partit defensa enfortir l'euroregió del Tirol, constituïda per l'estat austríac del Tirol, pel Tirol del Sud i pel Trentí (Itàlia).

Un altre partit sud-tirolès, els Verds, es presenta dins de la coalició italiana encapçalada per Esquerra Ecologia Llibertat (SEL), sota el nom de L'Altra Europa amb Tsipras. Els Verds reclamen un gir radical en les polítiques europees, amb arguments contra l'austeritat i les retallades i a favor de les polítiques socials i ambientals.