Notícia

El Kremlin crida Kíev a "implementar" els resultats dels referèndums de Luhansk i Donetsk

Els organitzadors de les votacions diuen que el "sí" ha aconseguit entre el 90% i el 98% dels vots · Rússia "respecta l'expressió de voluntat de la població" · Un dels líders de la República Popular de Donetsk proclama la independència del territori · Per Kíev i la UE, les votacions són "una farsa"

Tot recomença i res no s'acaba amb els referèndums organitzats ahir per les autoproclamades República Popular de Donetsk i República Popular de Luhansk, que controlen parcialment les dues províncies més orientals d'Ucraïna. Més enllà dels resultats, el que s'esperava sobretot avui era la reacció del Kremlin. Una reacció que ha estat menys contundent que amb Crimea -el territori ucraïnès annexionat per Rússia fa dos mesos-, però que no deixa lloc al dubte que el Kremlin jugarà fort.

En un comunicat, el Kremlin valida la celebració dels referèndums: "Moscou respecta l'expressió de voluntat de la població a les regions de Donetsk i Luhansk" i espera que "la implementació pràctica dels resultats del referèndum es farà de forma civilitzada, sense violència i través del diàleg entre els representants de Kíev, Donetsk i Luhansk".

Els "resultats del referèndum" són bastant clars pel que fa a les xifres -com a mínim, les que han donat els organitzadors-, però no tant pel que fa a què significarà la seva "implementació". De fet, la mateixa pregunta que es feia ahir era poc clara, perquè demanava sobre la "samostoiàtelnost" de Lugansk i Donetsk, i no pas sobre la "nezavízimost". "Nezavízimost" és el mot que s'usa habitualment en rus per a referir-se a la independència d'un país, mentre que "samostoiàtelnost" és un terme més imprecís, que pot traduir-se per "independència", però també per "autonomia", o "autosuficiència".

Per tant, i basant-se en l'ambigüitat de la pregunta, ara mateix és difícil de saber si el Kremlin li està demanant a Kíev que "implementi" la decisió d'ahir atorgant la independència a Donetsk i Luhansk, reconeixent-los un autogovern ampli, o federalitzant-se, com li va suggerir ara fa dos mesos. Cal recordar, a més, que el Kremlin havia demanat als líders de les dues repúbliques autoproclamades que ajornessin el referèndum (cosa que aquests no han volgut fer) i que no tenia cap intenció d'annexionar-se-les.

Els organitzadors dels referèndums han dit que la participació a Donetsk va ser del 76%, i a Luhansk, del 79%. A la primera regió, el "sí" va obtenir el 90% dels vots, i a la segona, entre el 94% i el 98%. Kíev nega aquestes dades. El president interí d'Ucraïna, Oleksandr Turtxínov, diu que segons dades del ministeri de l'Interior, la participació real va ser del 24% a Luhansk i del 32% a Donetsk: "Una farsa que no tindrà conseqüències legals", afirma. És el mateix que assegura la UE.

Un dels líders de la República Popular de Donetsk proclama la independència

I si bé la paraula usada a la pregunta no era clara, un dels líders de la República Popular de Donetsk, Denís Puxilin, ha decidit tirar pel dret i aquesta mateixa tarda ha proclamat la independència del nou país i n'ha demanat l'ingrés a la Federació Russa, en un mecanisme similar al que es va dur a terme a Crimea.

La República Popular de Donetsk va ser proclamada el passat 7 d'abril, quan un grup d'activistes secessionistes van ocupar diversos edificis governamentals a Donetsk. A partir de llavors, els revoltats han anat controlant més i més edificis i territoris a la província, un procés que també ha tingut lloc a Luhansk. Intents similars a les províncies de Khàrkiv i Odessa no han reeixit. Alguns dels líders de les revoltes diuen que l'objectiu final és la independència de tot l'est i el sud d'Ucraïna, que constituiria una nova federació anomenada Nova Rússia.