Notícia

En sabeu res de la violència mortífera contra els musulmans a Sri Lanka? No, si llegiu mitjans locals

Un seguit d'incidents alimentats pels discursos encesos de l'organització nacionalista budista BBS han deixat quatre morts a Sri Lanka els darrers dies. Un recull dels fets en aquest article de Rezwan, blocaire bengalí i director regional per a l'Àsia del Sud de Global Voices.

Almenys quatre persones han estat assassinades, 78 ferides i diversos comerços i habitatges de musulmans incendiats en xocs recents entre musulmans i budistes extremistes a la ciutat costanera d'Aluthgama, a Sri Lanka, però no espereu llegir-ne gaire als principals mitjans de Sri Lanka.

Aquests mitjans informatius han fet poc o gens esment de la violència desencadenada, segons escriu Ayesha Perera al web ciutadà indi Firstpost. Groundviews, un lloc web alternatiu de periodisme ciutadà alternatiu basat a la capital de Sri Lanka, Colombo, informa que les "raons van des de les ordes de les autoritats fins a l'autocensura per la por a represàlies". Van fer captures de pantalla d'alguns dels diaris principals mentre s'esdevenien els incidents per tal de demostrar-ho.

Mancant una cobertura local, les xarxes socials i els mitjans internacionals han esdevingut les fonts de les quals en depèn la informació. A Twitter, les informacions sobre la violència es compartien a través de l'etiqueta #Aluthgama.

La tensió a Aluthgama ja bullia abans dels xocs, alimentada per informacions segons les quals un musulmà havia atacat un monjo budista. Després que els singalesos budistes van protestar per la inacció de la policia el 12 de juny de 2014, les autoritats van arrestar un sospitós i unes altres dues persones, i semblava que la situació s'anava apagant.

Però l'organització nacionalista budista Bodu Bala Sena (BBS) va fer revifar l'ira el 15 de juny amb una concentració a Aluthgama. El secretari del grup, Galagodaaththe Gnanasara Thero, un monjo budista, va fer un discurs encès contra la comunitat musulmana. Sobre la forta presència policial a la zona, va dir:

"M'agradaria dir que la policia d'aquest país és una policia singalesa. I que l'exèrcit en aquest país és un exèrcit singalès. A partir d'ara, si un Marakkalaya [forma ofensiva de referir-se als musulmans] o algun altre Paraya [una altra manera insultant de referir-se als estrangers] posa la mà a sobre d'un singalès, i no diguem ja d'un monjo, serà la fi de tots aquests paios."

L'usuari de YouTube Sri Lankan Expat ha penjat el discurs amb subtítols en anglès:

Després de la concentració, seguidors del BBS van marxar cap a zones de majoria musulmana cantant eslògans antimusulmans, i finalment van començar els xocs. Diverses botigues i cases musulmanes, així com una mesquita, van ser vandalitzades o incendiades. La violència va continuar durant tota la nit, i tres musulmans van resultar morts. Milers de musulmans es van refugiar a escoles properes i d'altres llocs.

La nit següent, un tàmil de 58 anys d'edat va ser pres per musulmà i el van apallissar fins a matar-lo, cosa que va incrementar el recompte dels morts a quatre, segons el Colombo Telegraph.

L'Associació de Corresponsals Estrangers de Sri Lanka va publicar fotografies a la seva pàgina de Facebook mostrant la destrucció. El corresponsal de la BBC a Sri Lanka, Charles Haviland, també va tuitar fotografies:

Les autoritats de Sri Lanka van imposar el toc de queda a Aluthgama i a la localitat propera de Beruwala, de majoria musulmana, per a calmar les tensions. La BBS, que afirma que protestava pacíficament i que li van llançar pedres, va culpar la policia pels incidents a Aluthgama i va advertir: "No ens obligueu a dir a la gent que boicoti els comerços dels musulmans".

Els musulmans formen el 10% de la població de Sri Lanka, que és majoritàriament budista. Durant dècades, els musulmans a Sri Lanka han viscut pacíficament entre una població singalesa i tàmil majoritàriament tolerant. No obstant això, durant els darrers anys, els sentiments antimusulmans han anat creixent ràpidament entre sectors de la classe política.

El fenomen és simultani al creixement de l'extremisme budista. La BBS s'ha endut titulars des de 2012 per diverses protestes violentes i atacs contra musulmans. L'any passat, el grup va aconseguir que les autoritats suprimissin l'etiquetatge halal dels musulmans i va cridar els budistes a boicotar aquests productes, manufacturats i venuts en cadenes comercials.

El blocaire Tisaranee Gunasekara es demana per què la policia i les forces especials no van aconseguir evitar els incidents d'Aluthgama: "Les masses són covardes. Al primer signe real d'acció decidida per part de la policia i de la [Força Especial], els agitadors s'haurien dispersat", escriu.

Indrajit Samarajiva, un blocaire a Sri Lanka, avisa que permetre als grups extremistes que actuïn com vulguin pot tenir conseqüències nefastes:

"El que fa por és que el govern toleri i fins i tot doni suport a grups com aquest. És aquesta idea equivocada que els radicals poden ser controlats el que va portar a tants vessaments de sang i governs enderrocats en el passat. És aquesta contemporització amb el racisme el que planta les llavors de la discòrdia i de la guerra."

Alguns grups estan prenent posició per a respondre als incidents. Sri Lanka Unites, un moviment juvenil, està animant els seus seguidors a alçar la veu contra l'odi. Campaign for Justice, un col·lectiu contra el racisme, diu que ha organitzat una protesta per al 18 de juny.

* Aquest és un article de Rezwan, blocaire bengalí i director regional per a l'Àsia del Sud de Global Voices. L'article va ser publicat originalment a Global Voices, en anglès, el 17 de juny de 2014. Traducció catalana per part de Nationalia.