Notícia

La reunificació bretona, per a després de 2015 i amb el permís del País del Loira

La reforma de la llei de regions de França preveu que els departaments individuals puguin canviar de territori entre 2016 i 2019 · Caldrà que tres cinquenes parts dels diputats de cada consell regional hi donin el vistiplau · Partits i moviments bretons carreguen contra els diputats socialistes

El projecte de llei sobre les regions de la República Francesa va fent passos endavant al Parlament. La normativa no estarà enllestida abans de la tardor, però l'escenari és cada cop més clar. I en aquest marc, la reunificació de Bretanya haurà d'esperar al període 2016-2019. I això, sempre que ho vulguin els diputats de la regió del País del Loira que, previsiblement, tindran dret de veto per a impedir que el departament del Loira Atlàntic es reunifiqui amb Bretanya.

Els partidaris de la reunificació argumenten que els territoris del Loira Atlàntic havien format part de Bretanya des de l'edat mitjana fins a la Segona Guerra Mundial, amb els quals asseguren que continuen formant una unitat cultural. A més, diuen que Nantes (la capital del Loira Atlàntic) formaria un eix econòmic coherent amb les altres dues ciutats bretones principals (Rennes i Brest).

Actualment, el Loira Atlàntic es troba dins de la regió del País del Loira. Amb la redefinició del mapa territorial de França, s'havia obert la porta a la transferència d'aquest departament a Bretanya. La porta està oberta, però poc. D'entrada, divendres passat els diputats de l'Assemblea Nacional van ratificar el que ja s'havia anunciat anteriorment: en la primera fase del redibuix del mapa territorial, cap departament podrà abandonar la seva regió per a ingressar en una de diferent. És a dir, que o es fusionen regions senceres -Bretanya amb tot el País del Loira, cosa que rebutgen la majoria de representants bretons-, o no hi ha canvis.

Hi haurà, però, una segona fase de modificació del mapa: entre 2016 i 2019 es podran canviar els límits de les regions si un departament vol passar d'una a una altra. Però no serà fàcil: segons l'informe presentat pel diputat Carlos Da Silva, s'exigirà una majoria de tres cinquenes parts dels diputats del consell del departament, però també dels dos consells regionals implicats. És a dir, que hipotèticament, el 41% dels diputats del País del Loira podrien blocar la reunificació bretona si ho desitgessin, encara que el 100% dels diputats del Loira Atlàntic hi votessin a favor.

A la tardor, més debat parlamentari

L'anunci no ha caigut gens bé entre els partits i els moviments que propugnen la reunificació de Bretanya des de fa anys. El col·lectiu 44 Breizh recorda que, després de les vacances, el text encara ha de ser discutit al Senat, i que allà el projecte de llei podria ser modificat de nou. Si això no passés, 44 Breizh diu que es demostraria "la incapacitat dels representants de Bretanya de fer avançar la situació a París" i quedaria clar que "la solució passa per la presa de decisions aquí a Bretanya, per exemple a través de l'organització de referèndums locals".

El Partit Bretó i el Moviment Bretanya Progrés han carregat contra els representants bretons del Partit Socialista, als quals han acusat de "covardia" per no propugnar prou la necessitat de la reunificació al Parlament francès i de voler defensar les seves zones d'influència exclusiva. La Unió Democràtica Bretona, per la seva banda, demana la convocatòria d'un referèndum perquè els ciutadans del Loira Atlàntic puguin decidir de quin territori volen formar part.

Més informació: