Notícia

Alsàcia sospesa ressuscitar el projecte de consell únic per a evitar quedar dissolta en una gran regió de l'Est

La majoria dels parlamentaris alsacians a París rebutgen la fusió a tres amb la Lorena i la Xampanya-Ardenes · La creació d'un Consell d'Alsàcia que unifiqués els tres consells alsacians actuals va ser rebutjada en referèndum el 2013 · El govern alsacià veuria bé una fusió només amb la Lorena

El mapa territorial de la República Francesa aprovat la setmana passada en primera lectura per part de l'Assemblea Nacional no tan sols ha generat descontentament a Bretanya, sinó també a Alsàcia. El nou mapa preveu que Alsàcia es fusioni, en una gran regió de l'Est, amb la Lorena i la Xampanya-Ardenes. Els representants alsacians, però, rebutgen majoritàriament la fusió a tres: entenen que Alsàcia té pocs punts de contacte amb la Xampanya-Ardenes i temen que el centre de gravetat de la nova macroregió es desplaci lluny d'Alsàcia i a prop de París (vegeu mapa, cliqueu-hi per a ampliar-lo). Davant d'aquest escenari, sospesen ressuscitar un projecte per a convertir Alsàcia en un consell únic, amb més autonomia.

Ho han suggerit, en un comunicat conjunt, la majoria dels diputats i senadors alsacians al Parlament francès (membres de l'UMP-UDI), amb el president alsacià Philippe Richert i el president del departament del Baix Rin Guy-Dominique Kennel al capdavant. Els parlamentaris diuen que Alsàcia estava disposada a acceptar dues vies diferents per a reorganitzar administrativament el territori. D'una costat, unint Alsàcia només amb la Lorena, sense la Xampanya-Ardenes. De l'altre, fusionant el Consell Regional d'Alsàcia amb els consells generals del Baix Rin i de l'Alt Rin -els dos departaments que formen Alsàcia. El projecte, a banda d'unificar els tres consells, hauria permès que Alsàcia pogués rebre noves competències, transferides des de París.

La proposta, però, es va votar l'abril de 2013, i va ser rebutjada pels votants de l'Alt Rin. La participació va ser molt baixa -per sota del 40% a tots dos departaments-, i per aquest motiu els partidaris del consell únic consideren que la proposta encara es podria aprovar si es convoqués un nou referèndum i es convencés els abstencionistes dels seus beneficis.

Els diputats de la majoria alsaciana encara esperen que el mapa territorial es pugui modificar després de les vacances. El Senat l'ha de revisar, i teòricament encara seria possible que Alsàcia només quedés fusionada amb la Lorena.

Hi ha dirigents alsacians, però, que no són partidaris d'esperar a aquest escenari, i proposen de reprendre immediatament la creació del consell únic perquè Alsàcia no s'hagi de fusionar amb ningú i pugui assumir noves competències. Aquesta via la defensa especialment l'alcalde de Mulhouse, Jean Rottner (UMP), qui ha llançat una iniciativa que demana al Consell Regional d'Alsàcia i als consells generals de l'Alt Rin i del Baix Rin que aquest mateix setembre comencin a debatre sobre la creació del consell únic d'Alsàcia.

Hi ha dubtes, però, que el Consell General de l'Alt Rin vulgui assumir un projecte que els votants del departament van rebutjar ara fa poc més d'un any. El president del Consell General de l'Alt Rin, Charles Buttner, continua sense manifestar el seu suport a la idea, i significativament, no va signar el comunicat de Richert, Kennel i els parlamentaris alsacians.