Notícia

Nova Zelanda reconeix el mal fet a una tribu maori des del segle XIX i aplicarà mesures de compensació

Els maoris tuhoes s'incorporaran a la gestió de l'habitatge, l'educació, la salut i l'entorn del seu territori ancestral · L'Estat neozelandès pagarà prop de 110 milions d'euros i es compromet a millorar els serveis socials a la zona

El Parlament neozelandès ha aprovat definitivament dues lleis que resolen més de 100 anys de reclamacions de l'iwi (tribu) maori ngoi tuhoe, originària de la zona oriental de l'illa del Nord. Les dues lleis preveuen una disculpa de l'estat pels mals infligits als tuhoes des del segle XIX, una compensació econòmica de 170 milions de dòlars neozelandesos (110 milions d'euros), una millora del tracte de l'estat a aquesta comunitat, i un acord per a donar a l'iwi maori el rol principal en la gestió del territori de Te Urewera.

Aquest darrer era un dels aspectes centrals de les negociacions que els representants dels tuhoes i del govern neozelandès han estat duent a terme des de 2008. Te Urewera és la regió d'on és originari l'iwi tuhoe, i bona part del territori fins ara estava gestionat per l'Estat neozelandès en forma de parc nacional.

El 2012, el govern neozelandès i la comissió negociadora dels tuhoes van assolir un principi d'acord per a convertir Te Urewera en un territori amb legislació pròpia que serà gestionat per un nou Consell de Te Urewera, participat pels tuhoes i pel Departament de la Conservació del govern neozelandès.

Les dues lleis també posen les bases perquè els tuhoes puguin participar en alguns aspectes del govern del seu territori. El govern neozelandès es compromet a donar millors serveis socials a la zona -una regió deprimida de l'illa del Nord- i a incorporar els tuhoes en la gestió de l'habitatge, l'educació, la salut i l'entorn.

Aquest autogovern parcial dels tuhoes hauria pogut ser implementat des de 1896, quan Nova Zelanda va aprovar una llei que el preveia. Però el govern neozelandès mai no el va aplicar. I ara, l'Estat neozelandès reconeix el mal causat als tuhoes durant els 118 anys que la normativa no s'ha tingut en compte.

(Imatge: el llac Waikaremoana, al territori ancestral dels tuhoes / fotografia: Heike Quosdorf.)