Notícia

Ni Alsàcia sola, ni Bretanya reunificada: l'Assemblea francesa aprova el mapa de les 13 regions

Els diputats francesos dilueixen Alsàcia dins d'una macroregió de l'Est malgrat l'oposició de diputats, partits i ciutadans alsacians · La cambra francesa descarta reunificar el Loira Atlàntic amb Bretanya · Queda oberta la porta del "dret d'opció", que es debat avui

Una desena de diputats alsacians mostraven ahir a l'Assemblea Nacional francesa una pancarta on es llegia: "No mateu Alsàcia". No els va servir de res: la majoria socialista de la cambra baixa del Parlament francès va aprovar ahir en segona lectura una reforma del mapa territorial que redueix les 22 regions metropolitanes oficials a 13. I Alsàcia no serà una d'elles.

Efectivament, i després de molts debats i manifestacions al carrer en contra d'aquesta mesura, Alsàcia queda englobada en una nova macroregió de l'est, juntament amb la Xampanya-Ardenes i la Lorena. Un territori que diputats, entitats i partits alsacians consideren que diluirà la identitat d'Alsàcia i que no respectarà la seva orientació geogràfica, econòmica, històrica i cultural, més girada cap a Alemanya que no pas cap a l'oest.

La decisió de l'Assemblea Nacional també ensorra els plans alsacians d'aconseguir més autonomia mitjançant la conversió d'Alsàcia en una col·lectivitat única, similar al sistema que regeix a Còrsega.

Als partidaris de mantenir la independència d'Alsàcia tampoc no els ha servit de res que, el mes passat, el Senat francès esmenés el mapa territorial. La proposta dels senadors, de 15 regions, deixava Alsàcia inalterada i tampoc no fusionava les regions de Migdia-Pirineus i Llenguadoc-Rosselló. Ahir, l'Assemblea Nacional no va acceptar cap d'aquestes propostes.

Poques esperances per a la reunificació bretona

L'altre punt calent de la votació d'ahir era la qüestió de la reunificació de Bretanya. Diputats i senadors bretons demanaven que el departament del Loira Atlàntic, ara a la regió del País del Loira, retornés a Bretanya. I és que aquest departament -amb la capital bretona històrica, Nantes, al capdavant- va formar part de Bretanya fins que va ser-ne separat per part del govern francès de Vichy, el 1941. Una esmena que preveia la reunificació va ser tombada ahir mateix a l'Assemblea Nacional.

Queda encara una via per a aconseguir la reunificació: la reforma territorial preveu que un departament pugui canviar de regió a partir de 2016, l'anomenat "dret d'opció". Les condicions en què això es podrà fer s'estan discutint avui mateix a l'Assemblea Nacional. El Senat va proposar el mes passat unes condicions relativament factibles. Però l'Assemblea Nacional, fins ara, ha estat partidària d'imposar unes condicions més dures -bàsicament, que la regió de sortida ho accepti amb una majoria de tres cinquenes parts-, que farien molt difícil el retorn del Loira Atlàntic a Bretanya.