Notícia

Abkhàzia i Ossètia del Sud, cap a una relació encara més estreta amb Rússia

El govern abkhaz aprova un nou tractat per a la creació d'espais comuns de defensa i economia amb la Federació Russa · Més de 30.000 persones protesten a la capital de Geòrgia contra el pacte · Ossètia del Sud prepara un acord similar "d'integració" amb Rússia i anuncia l'establiment de relacions diplomàtiques amb Donetsk i Luhansk

El govern d'Abkhàzia ha donat aquesta setmana el seu vistiplau a un nou tractat que reforçarà encara més els lligams entre aquesta república caucàsica i la Federació Russa. Segons va informar l'agència oficial abkhaza abans-d'ahir, l'executiu ha acceptat un acord "d'aliança i paternariat estratègic", després que una primera versió del mateix -preparada per Rússia- hagi estat esmenada amb diverses propostes del costat abkhaz.

La primera versió parlava d'"integració" i preveia un grau de dependència d'Abkhàzia respecte de Rússia més gran que no pas la versió actualment proposada pel govern abkhaz. Respecte de la primera versió del text, el president del Parlament d'Abkhàzia, Valerii Bganba, deia el mes passat que "en molts aspectes, representa una pèrdua de sobirania".

Malgrat els canvis introduïts en aquesta segona versió, Abkhàzia accepta la creació d'un "espai comú de defensa i seguretat" i també un "espai comú econòmic i social" i una "política exterior coordinada". El tractat confirma que les lleis abkhazes en matèria de duanes s'hauran "d'harmonitzar" amb les de la Unió Euroasiàtica -el mercat comú i unió duanera fundat per Rússia, Bielorússia i el Kazakhstan aquest mateix any.

L'acord hauria de ser signat pel president d'Abkhàzia abans d'entrar en vigor, cosa que podria passar abans de final d'any.

Abkhàzia i una altra república caucàsica, Ossètia del Sud, es van separar de Geòrgia en el moment de la caiguda de la Unió Soviètica. El 2008, Rússia va reconèixer-les com a estats independents i les va posar sota el seu control militar de facto.

L'acostament creixent d'Abkhàzia i Ossètia del Sud a Rússia va ser un dels motius pels quals diumenge passat més de 30.000 persones es van manifestar a la capital georgiana, Tbilisi. Els manifestants van demanar una acció més ferma del govern georgià davant del que perceben com una annexió per fases de les dues repúbliques autoproclamades a Rússia.

Nou tractat amb Ossètia del Sud

Ossètia del Sud també prepara un nou tractat "d'integració" amb Rússia, segons ha anunciat aquesta setmana el cap de gabinet de la presidència sud-osseta, Borís Txótxiev. L'acord elevarà a "un nivell qualitativement nou" les relacions entre ambdós països, "sobretot en l'esfera militar", ha dit Txótxiev.

D'altra banda, el govern d'Ossètia del Sud ha avançat que ha començat els preparatius per a establir relacions diplomàtiques amb la República Popular de Donetsk i la República Popular de Luhansk, totes dues autoproclamades independents d'Ucraïna l'abril d'enguany. Segons el ministre d'Afers Estrangers sud-osseta, David Sanakóiev, "Donetsk i Luhansk necessiten el nostre suport urgentment".

 

 

Mots clau: Abkhàzia, Caucas, Geòrgia, Ossètia, Ossètia del Sud, Rússia