Notícia

El Plaid Cymru demana que Gal·les rebi les mateixes competències que Escòcia

El partit gal·lès considera que no es poden fer distincions entre nacions constituents · Gal·les té el seu propi camí d'increment d'autogovern, però el Plaid el veu "superat pels esdeveniments d'Escòcia" · Cornualla, Yorkshire i les grans ciutats alcen la veu per a tenir la seva pròpia 'devolution'

El principal partit nacional gal·lès, el Plaid Cymru, ha demanat que totes les competències que Londres transferirà a Escòcia també siguin atorgades a Gal·les. Ho ha dit Jonathan Edwards, diputat del Plaid al Parlament britànic, després que ahir la Comissió Smith -formada per representants dels cinc partits amb representació al Parlament escocès- anunciés un acord per a incrementar l'autonomia d'Escòcia.

"Gal·les és tan nació com Escòcia", ha dit Edwards, "i els poders que es posaran a disposició d'Escòcia també s'haurien de posar a disposició de Gal·les". Entre aquestes competències, segons es va anunciar ahir, hi ha l'impost sobre la renda i una part de l'IVA, poders relacionats amb l'estat del benestar i autonomia per a organitzar les eleccions escoceses i municipals.

Des de 2012, Gal·les està duent a terme el seu propi procés d'increment d'autogovern. Una comissió similar a l'escocesa -la Comissió Silk- va proposar, en dos informes el novembre de 2012 i el març de 2014, que Londres transferís a Gal·les nous poders en matèria fiscal, judicial i policíaca. Entre les competències fiscals que es podrien transferir a Gal·les també hi ha l'impost sobre la renda, però dependrà d'un referèndum que ha de convocar el govern gal·lès.

Llei "superada pels esdeveniments d'Escòcia"

Però el Plaid Cymru considera que aquest paquet de mesures de la Comissió Silk ha quedat "superat pels esdeveniments d'Escòcia". I ara, el partit gal·lès es pregunta si els partits britànics podran argumentar que allò que es bo per a Escòcia no ho és per a Gal·les.

Gal·les no és l'únic territori on s'alcen veus per a una devolution més aprofundida. A Cornualla, el partit Mebyon Kernow demana aprofitar la redefinició de l'Estat britànic per a crear una assemblea autònoma còrnica. I diverses veus -com la de l'alcalde de Londres, Boris Johnson- exigeixen més autonomia per a les grans ciutats angleses, incloent-hi Manchester, Liverpool i la capital. Al nord d'Anglaterra, alguns partits reclamen la creació d'una assemblea regional per a Yorkshire.

[[FitxaGales]]