Notícia

La vaga de fam dels presos kurds de l'Iran entra a la quarta setmana

Els vaguistes protesten contra el trasllat de presos comuns afins al règim a la seva unitat · Un dels presos, condemnat a mort, ha estat evacuat del centre penitenciari · Desenes de persones al Kurdistan del Sud s'uneixen a la vaga durant dos dies

La vaga de fam que mantenen 29 presos polítics kurds a la presó d'Urmia (Kurdistan Oriental, Iran) ha entrat a la quarta setmana, amb almenys un dels vaguistes traslladat a la ciutat veïna de Mahabad. La protesta es va iniciar quan un grup de presos comuns van ser traslladats a la unitat on es troben els kurds. Segons el Consell Nacional de Resistència de l'Iran (CNRI), aquests presos comuns sovint inclouen "bandes associades al règim" iranià i el seu trasllat està enfocat a "intensificar la pressió i a torturar psicològicament els presoners polítics".

El CNRI és un grup opositor multiètnic de l'Iran, que propugna la democratització del país i una autonomia àmplia per al Kurdistan.

La mateixa organització ha informat que un dels 29 presoners ha estat traslladat de la presó d'Urmia a Mahabad, cosa que segons el CNRI podria significar "una amenaça per a la seva vida". El pres, Mansour Arvand, va ser condemnat per "enemistat contra Déu" i la seva sentència a mort ha estat confirmada pel Tribunal Suprem de l'Iran.

Arvand va ser detingut el 2011 i condemnat el 2012. La sentència per "enemistat contra Déu" arrenca del fet que col·laborava amb un partit kurd opositor.

Protestes al Kurdistan del Sud i a set estats

Aquesta setmana, la vaga de fam ha superat les fronteres estatals de l'Iran. A Silemani, al Kurdistan del Sud (Iraq), desenes de persones segueixen una vaga de fam de dos dies de durada en solidaritat amb els presos kurds de l'Iran. El comitè organitzador de la protesta, el KJAR, diu que els presos d'Urmia van ser condemnats "per haver defensat els interessos del poble, i ara nosaltres hem de defensar els seus drets".

Igualment, recull KurdisCat, fins a diumenge tenen lloc vuit manifestacions a set estats (Regne Unit, Austràlia, Dinamarca, Alemanya, Finlàndia, Suècia i Àustria) en solidaritat amb els presos, convocades pel Partit de la Lliure Vida del Kurdistan (PJAK, per les sigles en kurd). Aquest partit, vinculat al PKK i al PYD, reclama l'autogovern kurd sota la base del confederalisme democràtic.

(Imatge: presó d'Urmia / fotografia: CNRI.)