Notícia

Bretons i alsacians mantindran l'oposició al nou mapa territorial de França

Els diputats d'Alsàcia de l'UMP recorren al Consell Constitucional · Convocada una mobilització davant l'Assemblea Nacional francesa el dia 20 · Els departaments podran canviar de regió fins al 2019, però no unilateralment

Bretons i alsacians han anunciat que mantindran la seva oposició al nou mapa territorial de França, que l'Assemblea Nacional francesa va aprovar ahir de forma definitiva. La nova divisió (cliqueu al mapa per a ampliar-lo) consagra 13 regions oficials en lloc de les 22 actuals. Alsàcia queda subsumida en una macroregió de l'Est -juntament amb Lorena i Xampanya-Ardenes- mentre que Bretanya no aconsegueix la seva reunificació amb el Loira Atlàntic.

El nou mapa va ser aprovat amb els vots dels diputats del Partit Socialista (PS) i l'oposició de la majoria de diputats de la dreta, radicals d'esquerres, ecologistes i comunistes. Les dues Normandies queden reunificades en una de sola, i Còrsega es manté com estava fins ara. La Catalunya del Nord queda incorporada a una regió occitana encara més gran que l'anterior, perquè el Llenguadoc-Rosselló s'unifica amb Migdia-Pirineus. El mateix li passa al País Basc del Nord, que queda dins d'una macroregió formada per Aquitània, el Llemosí i Poitou-Charentes.

Però els dos llocs on les protestes i mobilitzacions s'han fet sentir amb més força són Alsàcia i Bretanya. Ahir mateix, els diputats i senadors alsacians del principal partit conservador francès, l'UMP, van anunciar la presentació d'un recurs davant del Consell Constitucional. Argumenten que no es poden modificar els límits d'una col·lectivitat territorial sense haver-la consultat abans. El partit, d'altra banda, diu que la reforma del mapa només vol satisfer "els barons del PS" i que es fa "sense cap respecte per la història, la geografia o l'economia".

Milers d'alsacians s'han manifestat contra la unió d'Alsàcia amb les dues regions veïnes i a favor de la convocatòria d'un referèndum per a decidir-ho. La darrera mobilització va tenir lloc dissabte passat.

El regionalisme i el nacionalisme bretons també estan molt molestos perquè no s'ha aprofitat la reforma per a reunificar la Bretanya oficial amb el Loira Atlàntic, un departament que històricament és bretó però que forma part de la regió del País del Loira. Els Barrets Vermells han convocat una manifestació aquest dissabte dia 20 davant l'Assemblea Nacional francesa per a protestar contra el nou mapa. Els organitzadors han cridat "els amics alsacians, corsos, occitans, bascos, savoians, catalans i totes les regions"a unir-se a la protesta.

Queda, però, un recurs perquè la reunificació bretona es pugui dur a terme. La llei del nou mapa territorial preveu que un departament podrà canviar de regió entre 2016 i 2019. Això sí, no ho podrà fer unilateralment: caldrà una majoria de tres cinquenes parts dels membres dels dos consells regionals implicats -en aquest cas, els de Bretanya i País del Loira- i dels membres del consell general -el del Loira Atlàntic. És a dir, que els consellers del País del Loira poden blocar el pas del departament a Bretanya si ho volen.

(Imatge: el mapa aprovat per l'Assemblea Nacional francesa / imatge de Roulex45.)