Notícia

El president del Tirol del Sud vol més autonomia i obre la porta a delegar "sobirania" a l'euroregió

Kompatscher diu que hi ha "voluntat política comuna" entre els dos Tirols i el Trentí per a avançar cap a una major integració · El líder sud-tirolès reclama les competències de medi ambient i universitats

Les euroregions han de ser sobiranes, ni que sigui parcialment? El president del Tirol del Sud, Arno Kompatscher, considera que en el futur s'haurà de discutir sobre aquesta qüestió. I els territoris alpins podrien esdevenir un banc de proves.

L'euroregió tirolesa està formada pel land del Tirol (República d'Àustria) i les províncies autònomes del Tirol del Sud i del Trentí (República Italiana). Va ser creada el 1996 i des de llavors acull sessions parlamentàries conjuntes dels tres territoris, manté una representació comuna davant la Unió Europea i duu a terme diversos projectes de cooperació transfronterera -entre els quals ferroviaris, universitaris i culturals.

Kompatscher veu espai per a una integració més gran. L'euroregió tirolesa "té la seva pròpia personalitat jurídica", i "en el futur li podrà ser delegada sobirania", va dir ahir el president sud-tirolès en el seu balanç de govern de 2014. Segons Kompatscher, "sobre això hi ha una voluntat política comuna" entre els governs dels tres territoris.

El territori de l'euroregió coincideix, a grans trets, amb els límits que l'antic comtat del Tirol tenia al segle XIX, dins de l'Imperi austrohongarès. A la fi de la Primera Guerra Mundial, el Tirol va ser dividit: la zona septentrional i oriental va romandre dins d'Àustria, mentre que la zona meridional i el Trentí van ser annexionats per Itàlia.

Més competències: medi ambient i universitats

Mentre no arriba el moment de discutir sobre una eventual sobirania compartida amb l'euroregió, Kompatscher compta a aconseguir noves transferències de competències per al Tirol del Sud dins del marc de la República Italiana. El president sud-tirolès diu que ara cal reformar l'estatut d'autonomia, amb tres objectius: "Recuperar algunes competències posades en dubte per una sèrie de sentències del Tribunal Constitucional, protegir l'autonomia d'ingerències futures de l'Estat [italià], i identificar possibles noves competències per a assumir" des del Tirol del Sud. Entre aquestes darreres, Kompatscher vol els poders sobre medi ambient i universitats.

Més informació:

(Fotografia: Arno Komptascher / Fulvio314.)