Notícia

La UV cerca d'implicar la ciutadania valldostana en la defensa de l'autogovern

El partit inicia una ronda de trobades per a "confrontar" i "compartir" amb la ciutadania els reptes de futur · L'autonomia i la recentralització, dos dels aspectes centrals · El partit tem que la reforma de la Constitució arrabassi competències a les institucions valldostanes

"El perill mai no ha estat tan gran". Són paraules del president de la Unió Valldostana (UV), Ennio Pastoret (fotografia). El líder del principal partit de la Vall d'Aosta es refereix a la reforma constitucional que prepara el govern de la República Italiana i que "preocupa enormement" la formació de Pastoret. Tant, que la UV farà una ronda de trobades amb les seves seccions locals i assemblees obertes amb la ciutadania valldostana a partir d'aquest 12 de gener. L'objectiu: "confrontar" i "compartir" els "grans canvis socioeconòmics" i els "reptes" a què s'enfronta Aosta amb el poble valldostà.

La Vall d'Aosta disposa d'un règim d'autogovern especial dins de la República Italiana. Però fa mesos que la UV insisteix que la reforma de la Constitució italiana pot afectar negativament l'autogovern de la vall. D'un costat, perquè a la política italiana s'ha creat un clima contrari a l'existència d'autonomies especials. De l'altre, perquè la proposta del govern italià es que es recentralitzin poders, que es treguin competències al Senat i que s'introdueixi una nova clàusula segons la qual l'Estat italià podrà intervenir en afers que siguin competència dels territoris autònoms.

Això ha encès els llums d'alerta a Aosta, on la tradició política local es basa en l'autonomia, la demanda de la federalització d'Itàlia i el principi de subsidiarietat -és a dir, que allò que es pugui decidir a la vall no es decideixi a Roma.

La ronda de trobades es clourà, al final de gener i principi de febrer, amb dues grans assemblees que estaran centrades, precisament, en la reforma de la Constitució i la defensa de l'autonomia. La UV ha anunciat que hi assistiran representants "d'altres realitats i d'altres forces polítiques".