Notícia

Acord a Sardenya per a introduir l'ensenyament del sard a les escoles

Presentada una proposició de llei per a fer efectiu l'aprenentatge de l'idioma a partir del curs vinent · Els pares hauran d'especificar que volen que els fills aprenguin sard en el moment d'inscriure'ls · La proposició no diu res del català ni de les altres llengües de l'illa

Els diferents grups polítics del Consell Regional de Sardenya han arribat a un acord per a introduir l'ensenyament de la llengua sarda a les escoles de l'illa. L'aprenentatge del sard serà possible des de l'escola infantil fins a la secundària, però només si els pares ho demanen expressament. És, no obstant això, un pas endavant per a la llengua, perquè fins ara ni tan sols existia aquesta opció.

L'acord entre les forces polítiques implica la modificació d'una llei sarda de 1997, que no preveia la presència del sard en horari curricular. L'esmena acordada, que s'ha d'aprovar durant les properes setmanes, preveu la introducció del sard en horari curricular, incloent-hi el seu ús com a llengua vehicular per a ensenyar assignatures no lingüístiques. Aquesta modificació serà vàlida per al curs 2015-16 per a l'escola infantil i primària, i a partir del 2016-17 per a l'escola secundària.

Però són els pares qui, a l'hora d'inscriure els fills a l'escola, han d'especificar que volen l'ensenyament del sard. La llei no especifica quants pares ho han de demanar en cada escola.

D'altra banda, l'esmena legal també introdueix l'obligació, per al govern sard, de promoure l'estandardització de la llengua per a la producció de textos escolars.

Tres milions d'euros suplementaris

Per a l'ensenyament del sard, el Consell Regional preveu destinar tres milions d'euros suplementaris durant els propers tres anys. Un dels dèficits que caldrà cobrir és el de docents capacitats per a l'ensenyament de la llengua, cosa que la llei preveu que es farà amb convenis amb les universitats.

Malgrat tot, la llei només esmenta la introducció de la llengua sarda a les escoles, i no pas de cap de les altres que es parlen tradicionalment a l'illa. Entre aquestes hi ha el català a l'Alguer, el lígur a Carloforte i el sasserès i el gal·lurès a l'extrem nord. I això, malgrat que a la llei de 1997 aquests idiomes apareixien citats com a mereixedors de la protecció i la valorització per part de les autoritats sardes.

(Imatge: mapa lingüístic de Sardenya / mapa de Dirk Cherchi.)