Notícia

L'IEO i les Calandretes criden a una cinquena manifestació per l'occità

Les organitzacions ho justifiquen pel "perill cada cop més gran" que amenaça la llengua · La mobilització reprèn el lema "Anem Òc! Per la lenga occitana" de les darreres quatre · L'IEO confia que hi haurà manifestacions paral·leles en d'altres nacions sense estat

L'Institut d'Estudis Occitans (IEO) i les escoles associatives Calandretes han cridat a una nova mobilització a favor de la llengua occitana, que tindrà lloc el 24 d'octubre vinent a Montpeller. Serà la cinquena sota el lema "Anem Òc! Per la lenga occitana", i coincidirà amb el desè aniversari de la primera, que es fa fer a Carcassona.

Les manifestacions a favor de l'occità han anat reunint cada cop més gent, segons dades dels organitzadors: de vora 10.000 persones el 2005, es va passar a 30.000 el 2012.

L'IEO i les Calanderetes han justificat la necessitat de fer una nova manifestació pels "riscos de regressió" i "el perill cada cop més gran que amenaça la nostra llengua".

La manifestació es farà poques setmanes abans de les eleccions regionals de França, on es renovaran els consells regionals de tot el territori estatal. També dels occitans, que després de la reforma aprovada l'any passat seran quatre: Aquitània-Llemosí-Poitou-Charentes, Llengadoc-Rosselló-Migdia Pirineus, Alvèrnia-Roine Alps i Provença-Costa Blava.

La direcció de l'IEO confia que el mateix dia es convoquin altres manifestacions paral·leles en altres nacions sense estat de la República Francesa, com va passar el 2012. Aquell any, i a banda de Tolosa, van haver-hi manifetacions a Quimper (Bretanya), a Baiona (País Basc), a Estrasburg (Alsàcia), a Perpinyà (Catalunya) i a Ajaccio (Còrsega).

(Fotografia: manifestació de 2009.)