Notícia

L'illa caribenya de Tobago inicia el camí cap a l'autogovern intern

El govern de Trinitat i Tobago accepta estudiar una reforma constitucional per a ampliar-ne l'autonomia · Els partits de Tobago demanen autonomia legislativa i fiscal · Un informe de 2010 diu que el 75% dels habitants de Tobago volen el ple autogovern intern

Amèrica podria comptar pròximament amb un nou territori plenament autònom internament si fructifiquen les converses sobre l'autogovern de Tobago, al sud del Carib. La primera ministra de Trinitat i Tobago, Kamla Persad-Bissessar, ha anunciat que posarà en marxa un equip per a estudiar una reforma constitucional sobre l'ampliació de l'autonomia de Tobago.

Trinitat i Tobago és un estat independent des de 1962. Està format per dues illes principals. Trinitat, al sud, és la més gran i la més poblada (1.267.000 habitants). La seva població és d'origen indi (37%), africà (32%) i mestís (23%). Tobago, al nord, és més petita i amb menys població (61.000 habitants). Els seus habitants són sobretot d'origen africà (85%).

Tobago compta des de 1980 amb una autonomia parcial i la seva pròpia assemblea, amb poders executius. Però l'actual president de Tobago, Orville London, reclama el ple autogovern intern per a l'illa. En la delegació de Tobago que negociarà amb el govern estatal hi haurà representants dels tres partits principals de l'illa.

London s'ha queixat que el govern de Trinidad i Tobago ha anat ajornant aquest dossier durant els darrers mesos. Segons London, la qüestió del ple autogovern és fonamental per a les aspiracions del poble de Tobago.

El líder de Tobago també ha remarcat que no cerca pas la independència.

Un informe de 2010 va concloure que el 75% dels habitants de Tobago volen el ple autogovern intern.

Capacitat d'aprovar lleis i recaptar tots els impostos

Els tres partits polítics de Tobago consideren que l'Assemblea de Tobago hauria de tenir la capacitat d'aprovar les lleis de l'illa -fins ara pot proposar legislació que s'ha d'aprovar al Parlament estatal. També volen que Tobago implementi la seva pròpia política fiscal, incloent-hi la recaptació dels impostos que s'hi paguen. Igualment, defensen que Tobago controli els seus propis recursos "en terra, aire i mar".