Notícia

L'acord d'alto el foc a Ucraïna preveu una reforma constitucional i l'autonomia del Donbàs

El líder de la República Popular de Donetsk diu que si aquest acord falla no en tornarà a haver cap més · El pacte, assolit pels presidents d'Ucraïna, Rússia, Alemanya i França és similar a l'acordat el setembre passat, que no s'ha implementat

Els presidents d'Ucraïna, Rússia, Alemanya i França han arribat avui a un acord per a implementar un alto el foc al front del Donbàs, on combaten des de 2014 l'exèrcit ucraïnès i les milícies de les autoproclamades República Popular de Donetsk (RPD) i República Popular de Luhansk (RPL). El pacte inclou el cessament de les hostilitats a partir de la mitjanit del 15 de febrer, la retirada d'armament pesant de la línia del front i el compromís per a l'autonomia de Luhansk i Donetsk.



D'acord amb el text de l'acord fet públic pel Kremlin, en el termini màxim d'un mes el Parlament d'Ucraïna haurà d'aprovar una resolució sobre l'autogovern parcial de les zones de Donetsk i Luhansk actualment sota control dels rebels.

També es preveu l'inici d'un procés negociador que hauria de desembocar, abans del final de 2015, en una reforma constitucional d'Ucraïna basada en el principi de la descentralització. Aquesta reforma haurà d'incloure un estatus especial definitiu per a Donetsk i Luhansk. I serà llavors que Ucraïna podrà recuperar el control de la seva frontera amb Rússia en aquell sector. Per a Kíev, això és fonamental: els ucraïnesos acusen els russos de proveir d'armes i homes les milícies de Donetsk i Luhansk.

L'acord d'avui és força similar al que es va arribar el passat mes de setembre, i que no ha estat implementat.

Incertesa sobre les negociacions

El cap de l'RPD, Aleksandr Zakhàrtxenko, ha dit que no hi tornarà a haver cap acord més si el que s'ha signat avui és violat per Ucraïna. Alhora, Zakhàrtxenko ha assegurat que encara hi ha punts pendents d'acordar.

Un d'ells és la forma concreta que prendrà l'autogovern definitiu de Donetsk i Luhansk. En reiterades ocasions durant els darrers mesos, l'RPD i l'RPL han insistit que no acceptaran cap acord final que no reconegui l'existència de les dues repúbliques autoproclamades i la seva sobirania sobre el conjunt de les províncies de Donetsk i Luhansk.

Per contra, el president ucraïnès, Petró Poroixenko, ha dit també diversos cops que no estava disposat a reconèixer l'RPD i l'RPL, tot i que sí que estava obert a atorgar estatus especials als dos territoris.

L'orientació d'Ucraïna en política exterior

Un altre afer que va lligat a aquesta disputa és quin paper adoptarà Ucraïna en matèria de política exterior. L'actual govern ucraïnès, prooccidental, vol acostar el país a la Unió Europea i a l'OTAN, moviment al qual Rússia s'oposa de ple. Aquesta divergència es troba a l'arrel del procés que va enderrocar l'expresident Víktor Ianukóvitx i també de la declaració d'independència de la RPD i la RDL.

Els analistes coincideixen a assenyalar que difícilment podrà haver-hi una pau duradora a Donetsk i Luhansk si abans no hi ha un acord sobre quina orientació adoptarà Ucraïna a partir d'ara en matèria de política exterior. Una opció que podria satisfer el Kremlin és que Ucraïna fos -com fins ara- un estat tap entre la frontera oriental de la UE i el límit occidental de la Federació Russa.