Notícia

Cinc apunts sobre els coptes d'Egipte, ara massacrats per l'Estat Islàmic

Els gihadistes emeten un vídeo en què reivindiquen l'assassinat de 21 coptes a Líbia · La comunitat copta està formada per milions de persones a Egipte · Són cristians, amb una història mil·lenària · El 1972 marca una fita simbòlica en la intensificació de les persecucions contra la comunitat

L'Estat Islàmic va reivindicar ahir l'assassinat, per decapitació, d'una vintena de coptes egipcis a Líbia. Les víctimes havien estat segrestades el mes passat a Sirte. Els gihadistes diuen que és la seva venjança per les morts -no confirmades- d'un grup de dones musulmanes a mans de coptes. La reacció del govern egipci, avui al matí, ha estat enviar avions a Líbia a bombardar posicions de l'EI. Però, qui són els coptes?

Una comunitat cristiana de milions de membres. Els coptes són el segon grup religiós més nombrós d'Egipte, només per darrere dels musulmans. Les estimacions més baixes els situen al 5% de la població egípcia, mentre que les més altes apunten a més del 20%. El Minority Rights Group calcula que el seu nombre actual podria estar entre els 5 i els 7 milions. També hi ha una comunitat copta històricament arrelada al veí Sudan, i ara també a Líbia, fruit de l'emigració. Són cristians, la majoria dels quals fidels de l'Església Copta d'Egipte. També s'hi troben minories catòliques i protestants.

Egipcis abans que ningú altre. La paraula "copte" deriva del mot grec "Aigyptos", és a dir, "Egipte". La tradició copta diu que la presència cristiana al país data del segle I dC, amb l'arribada de Marc Evangelista a les costes mediterrànies. És a dir, sis segles abans que l'islam. A més, la llengua copta -que ara només es fa servir de forma litúrgica- prové de l'antic egipci, la llengua dels faraons. Per aquests dos motius, els coptes sovint insisteixen que ells han estat egipcis abans que no pas cap altra comunitat.

Agricultors, ramaders, comerciants, terratinents... Les ocupacions tradicionals dels coptes són diverses. A l'elit copta s'hi troben petits terratinents i gent de negocis. També hi són els membres més destacats de l'església copta. Les classes populars coptes estan formades per pagesos, obrers i ramaders -incloent-hi els que tenen porcs, que també s'usen en el reciclatge d'escombraries.

Violències intensificades des de 1972. La història dels coptes durant els darrers 50 anys a Egipte ha estat convulsa. Per als coptes, el 1972 és un any simbòlic: la crema de l'església de Khanka aquell any marca l'inici d'una sèrie de violències que arriben fins avui. Des de llavors s'han succeït diverses massacres: 18 coptes assassinats el 1981 a Zawya el-Hamra, 21 més l'Any Nou de 2000 a El-Kosheh, i uns altres 21 a la sortida d'una església d'Alexandria el 2010, només per a destacar les més sagnants. A això cal afegir la crema d'esglésies, monestirs i cases.

Èxode cap a Europa i Amèrica. Aquesta situació d'inseguretat i les difícils condicions econòmiques i polítiques d'Egipte han provocat un degoteig constant de sortides de població copta cap a l'estranger, sobretot cap a Europa i l'Amèrica del Nord. Als EUA n'hi ha almenys 300.000, i al Canadà, entre 50.000 i 350.000. Desenes de milers viuen en diversos països europeus, entre els quals el Regne Unit, Itàlia i els escandinaus.

(Imatge: església copta de Sant Marc, a Heliòpolis (Egipte) / fotografia d'Andrew Shenouda.)