Notícia

Chuuk: el referèndum d'independència que no ha estat i que encara pot ser

El país oceànic va suspendre la setmana passada una votació sobre la seva separació de Micronèsia que s'hauria d'haver fet ahir · La Comissió sobre el Futur Polític diu que Chuuk no pot aguantar la “desigualtat econòmica i política” de Micronèsia · El president micronesi proposa una reunió entre els governs de Micronèsia, Chuuk i EUA · El governador de Chuuk demana al legislatiu que aprovi una nova data per al referèndum

Els illencs de Chuuk, a Micronèsia, van estar a punt, ahir mateix, de votar en un referèndum d'independència. La votació només es va desconvocar la setmana passada, i no es descarta que s'acabi celebrant properament. El governador de Chuuk, Johnson Elimo, va signar una ordre executiva en què ajornava la votació per motius tècnics, i emplaçava el Parlament de Chuuk a trobar una nova data.

Els Estats Federats de Micronèsia són un país de l'oceà Pacífic situat a l'est de les Filipines, amb una població de 106.000 persones. Està compost per quatre estats federats, cadascun amb el seu govern i legislatiu: Chuuk, Pohnpei, Yap i Kosrae (vegeu mapa; cliqueu-hi per a ampliar-lo). Chuuk és el més poblat: 54.000 habitants, la majoria dels quals membres del poble chuukès, que compta amb el seu propi idioma. La capital de Micronèsia és a Palikir, a l'estat de Pohnpei.

Antigament colonitzada per Espanya -i després per Alemanya- sota la denominació d'illes Carolines, Micronèsia és des de 1986 un estat independent, en lliure associació amb els Estats Units. L'acord amb Washington es basa en el Tractat de Lliure Associació (COFA, per les sigles en anglès), pel qual els Estats Units financen Micronèsia amb un subsidi anual. A canvi, Micronèsia cedeix la seva defensa als EUA, que poden disposar del territori micronesi per a les seves operacions militars.

Referèndum el 2015 i independència el 2017

El COFA actual expira l'any 2023, i el govern de Chuuk està disconforme amb la forma com es distribueixen els recursos arribats de Washington entre els quatre estats federats. L'executiu de Chuuk va crear la Comissió sobre el Futur Polític de l'Estat de Chuuk el 2011 amb l'encàrrec de recomanar quins passos calia seguir amb l'horitzó de la fi del COFA en ment.

La Comissió va emetre el seu informe final el 2014. El document de la Comissió argumenta que Chuuk es troba davant d'una "desigualtat econòmica i política" permanent dins de Micronèsia i que la seva identitat cultural es troba en perill. Després de descartar el manteniment del statu quo i també l'ingrés als EUA com a estat número 51, la Comissió va concloure que "l'opció de la independència nacional" és "l'única que ofereix un potencial real per a un Chuuk modern, saludable i productiu". La Comissió preveu que un Chuuk independent podria negociar un nou COFA amb els EUA més favorable per als interessos dels chuukesos.

En el report, la Comissió va definir el calendari cap a la independència. S'havia de fer un referèndum el març de 2015 -el que ha estat cancel·lat- i si el resultat era positiu, calia redactar una Constitució abans d'octubre. El març de 2017 la Constitució es posaria a referèndum, i després d'unes eleccions, el nou govern de Chuuk proclamaria la independència.

El governador diu que no estaven preparats

Elimo ha dit que el vot s'ha hagut de posposar perquè no hi havia prou conscienciació pública sobre la importància de la independència i també ha citat mancances en el treball de la Comissió, que segons ell han impedit poder fer el referèndum. De fet, ahir Micronèsia també celebrava eleccions generals, i no quedava clar si votar sobre la independència al mateix temps que escollir els diputats era tècnicament viable.

Per la seva banda, el president de Micronèsia, Manny Mori, va aprovar el 27 de gener la creació d'un grup de treball per a convèncer els chuukesos que la independència aniria en contra dels seus interessos. Com que el referèndum ha estat ajornat, Mori ha decidit suspendre les tasques del grup de treball. En un comunicat, Mori ha anunciat que proposarà una reunió entre els governs de Micronèsia, de Chuuk i dels Estats Units per a tractar les "qüestions subjacents plantejades per l'estat de Chuuk durant el moviment de secessió".