Notícia

Presenten la bandera de la Cabília, un esdeveniment únic "en la vida d'una nació"

La nova senyera és fruit d'un procés participatiu impulsat pel govern cabilenc a l'exili, vinculat al MAK · L'elecció es va fer el desembre passat entre desenes de propostes · L'executiu diu que la bandera és necessària perquè els cabilencs "prenguin el seu lloc al concert de les nacions"

"Un esdeveniment que, gairebé, no passa sinó un sol cop en la vida d'una nació". Així ha definit el govern provisional cabilenc a l'exili (Anavad) l'aprovació de la bandera de la Cabília (vegeu imatge), anunciada ahir després d'un procés participatiu que ha durat dos anys. La nova senyera incorpora l'or de les banderes tradicionals cabilenques i, en vermell, el símbol més reconegut internacionalment del poble amazic: la lletra zeta en alfabet tifinagh.

Durant dos anys, l'Anavad ha recollit desenes de propostes per a una bandera cabilenca. Els darrers anys, els cabilencs han fet servir la bandera amaziga com a pròpia, però l'Anavad considerava que el poble cabilenc necessitava la seva pròpia senyera. L'Anavad "no renuncia pas a la bandera federal dels pobles amazics", però considera que a la Cabília li calia la seva pròpia senyera "per a prendre el seu lloc al concert de les nacions".

L'elecció final es va fer el desembre passat, i segons l'Anavad hi van prendre part "diversos milers de persones", que van poder votar físicament a la Cabília i a la diàspora europea i nord-americana, i també a través d'internet. La proposta escollida va rebre el 31,70% dels vots, seguida per una senyera molt similar a l'amaziga, que va tenir el 17,16% dels suports.

Una comissió d'experts va modificar lleugerament la proposta guanyadora per a adequar-la als estàndards vexil·lològics.

L'Anavad hissarà oficialment la nova bandera el 4 d'abril a París, ciutat on es troba la seva seu.

Estat propi, dins o fora d'Algèria

L'Anavad, presidit per Ferhat Mehenni, es va autoproclamar a París l'any 2010 a partir de l'impuls del Moviment per l'Autonomia de la Cabília, ara Moviment per l'Autodeterminació de la Cabília (MAK). El govern algerià nega tota legitimitat a aquest executiu a l'exili. Tampoc no s'hi han sumat altres partits algerians amb una forta base de suport a la Cabília.

El MAK propugna el dret a l'autodeterminació de la Cabília i defensa la constitució d'un Estat cabilenc la forma del qual haurà de ser definida "lliurement i sobiranament" per part dels cabilencs "per via referendària". El MAK considera que les dues formes en què això es pot concretar és un estat autònom dins d'Algèria o bé un estat independent.

Segons l'Anavad, en el procés constituent del nou Estat cabilenc s'hauria de ratificar la bandera presentada ahir, o bé triar-ne una de nova.