Notícia

Noves mobilitzacions a Alsàcia per a evitar la fusió amb la macroregió de l'Est

Partits i organitzacions miren d'aconseguir 127.000 signatures per a demanar una consulta sobre el futur del territori · Un miler de persones es manifesten a Estrasburg contra la fusió · Alsàcia desapareixerà com a regió oficial l'1 de gener de 2016

Diversos partits i organitzacions estan intentant aconseguir 127.000 signatures -el 10% dels electors alsacians- d'aquí a final de mes per a demanar una consulta sobre el futur d'Alsàcia. Aquests grups -que inclouen el partit Unser Land i les associacions Les Alsaciens Reunis i la Federació Democràtica d'Alsàcia (FDA)- es van manifestar ahir a la capital alsaciana, Estrasburg, contra la fusió d'aquest territori amb la Lorena i la Xampanya-Ardenes, en el marc d'una nova macroregió de l'Est que ha de néixer l'1 de gener de 2016.

La manifestació, segons L'Alsace, va reunir un miler de persones, entre les quals diversos alcaldes alsacians. A la marxa, un dels objectius era precisament recollir signatures per a demanar la consulta. Promoguda per la FDA, la campanya de les signatures reclama al Consell Regional d'Alsàcia que organitzi una votació amb la pregunta següent: "Desitja vostè que la Regió d'Alsàcia sol·liciti a l'Estat d'experimentar una nova organització política, pròpia d'Alsàcia?".

Les entitats del moviment alsacià consideren que la desaparició d'Alsàcia com a regió oficial posarà en perill la seva identitat i n'afectarà el desenvolupament econòmic, social i cultural. Per això, demanen que Alsàcia esdevingui una col·lectivitat territorial, com ho és Còrsega, per exemple. Consideren que no cal canviar la Constitució francesa per a aconseguir-ho.

La fusió d'Alsàcia, Lorena i Xampanya-Ardenes va ser aprovada l'any passat per part de l'Assemblea Nacional francesa, malgrat l'oposició de nombrosos diputats alsacians.

La creació d'una col·lectivitat territorial alsaciana va ser sotmesa a votació dels alsacians l'abril de 2013. El "sí" va guanyar al departament del Baix Rin però va perdre al de l'Alt Rin. La participació va quedar per sota del 40%. El moviment alsacià argumenta que això fa que el resultat de la votació fos poc clar i que convindria tornar-la a fer per a saber realment quin és el desig de la població.