Notícia

Lleuger avenç dels autonomistes a les eleccions frisones

El Partit Nacional Frisó manté els quatre escons a la cambra provincial i millora posicions en alguns municipis · La formació autonomista reclama un referèndum sobre el traspàs de competències en habitatge i sanitat a Frísia · El nou executiu frisó necessitarà el suport d'almenys quatre partits diferents

El principal partit autonomista de Frísia, el Partit Nacional Frisó (FNP, sigles en frisó), va aconseguir abans-d'ahir dimecres alguns avenços en les eleccions provincials que van tenir lloc arreu dels Països Baixos. Al Parlament de Frísia (43 escons), l'FNP va mantenir la cinquena posició, amb els 4 escons que ja tenia fins ara, i va millorar molt lleugerament el seu percentatge de vot: del 9,2% de 2011 al 9,4% d'ara.

Les eleccions a Frísia les ha guanyades la Crida Demòcratacristiana (CDA), amb el 20,7% dels vots i 9 escons. La segona posició ha estat per al Partit Laborista (PvdA), amb el 15,4% i 7 escons. Els laboristes han patit un retrocés de vuit punts percentuals, i han estat els grans derrotats juntament amb els liberalconservadors del Partit Popular de la Llibertat i la Democràcia (VVD), amb el 10,9% dels vots -tres punts menys que el 2011- i 5 escons. La quarta posició ha estat per al Partit Socialista (SP), també amb el 10,9% dels vots i 5 escons.

Per darrere de l'FNP han quedat uns altres sis partits, que tindran 13 escons en total. Aquest escenari de gran atomització -onze partits en total- obligarà a forjar una coalició de quatre partits, pel cap baix, per a poder formar govern. El Partit Nacional Frisó, que fins ara formava part de la coalició governamental, ha anunciat el seu interès a continuar dins de l'executiu frisó.

L'FNP havia fet campanya sota el lema "Menys la Haia, més Frísia". Al programa 2015-2019, el partit reclama més autonomia per a Frísia i un referèndum, l'any 2017, sobre la transferència de competències en habitatge i sanitat a les institucions frisones. També demana que totes les competències sobre educació, cultura i llengua frisona siguin exclusives de Frísia.

Segona posició a quatre municipis

El partit ha aconseguit avenços significatius a escala local. A diferència de les eleccions de 2011, l'FNP ha assolit la segona posició en quatre municipis del nord i centre del país. Es tracta de Dongeradiel (Dongeradeel en neerlandès), Kollumerlân (Kollumerland), Ferwerderadiel (Ferwerderadeel ) i Littenseradiel (Littenseradeel), amb percentatges de vot d'entre l'11% i el 19%. A Littenseradiel és on l'FNP més a prop s'ha quedat de la victòria: menys de set punts de marge respecte de la CDA.

A la capital frisona, Ljouwert, l'FNP ha obtingut un progrés modest: del 5,7% de 2011 al 5,9% d'ara. El partit guanyador ha estat el PvdA.