Notícia

CDC, ERC, ANC, Òmnium i AMI pacten un full de ruta de 18 mesos cap a la independència

Els dos partits inclouran un compromís explícit amb la independència al seu programa electoral del 27-S · L'acord preveu la redacció d'una Constitució catalana durant els primers deu mesos després de la votació · La independència es declararia el 2017 com a molt tard · El suport d'altres partits és fonamental per a una majoria independentista al Parlament

Els dos partits catalans amb més diputats al Parlament (CDC i ERC) van signar ahir un full de ruta cap a la independència amb l'horitzó del 2017 com a molt tard, després que se celebrin les eleccions catalanes d'aquest 27 de setembre. El full de ruta també l'ha signat Reagrupament Independentista, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI).

Segons el text, el procés cap a la creació d'un nou "Estat o República catalana" començarà just després del 27-S, sempre i quan els partits independentistes aconsegueixin la majoria -no s'especifica si de vots, d'escons o d'ambdós. En aquest sentit, les eleccions seran un referèndum de facto, donat que un de legal, oficial i vinculant no es pot fer per l'oposició del govern espanyol.

D'acord amb el pacte d'ahir, el punt principal dels programes electorals dels partits independentistes haurà de ser un compromís clar amb la independència. Així, s'entendrà que tots els ciutadans que votin aquests partits estaran votant a favor de la independència.

Una de les principals novetats de l'acord d'ahir és que per primer cop CDC rubrica un text on es parla clarament d'"independència", usant aquesta paraula -i en diverses ocasions-, i no tan sols un articulat més vague com "estat propi".

Fins al 2012, CDC havia provat d'aconseguir un nou acord d'encaix de Catalunya dins d'Espanya amb més autogovern -per exemple, a través del pacte fiscal. Ara el partit diu que el blocatge permanent de Madrid a qualsevol negociació fa inviable la via d'una Catalunya més autònoma dins del marc espanyol.

El full de ruta no està supeditat a suspensions

El període de 18 mesos fins a la independència, segons el full de ruta, començarà amb una "declaració sobiranista", que serà la segona aprovada per Catalunya, després que el 2013 el Parlament n'hagués aprovat una altra. No obstant això, aquest cop la declaració hauria de marcar explícitament "l'anunci i l'inici del procés cap a la proclamació del nou Estat o República catalana". Aquesta declaració, diu el full de ruta, "no estarà supeditada" a possibles suspensions o impugnacions per part dels tribunals espanyols, cosa que obre la porta a passes unilaterals per part del costat català.

En un termini de 10 mesos, els partits i associacions independentistes diuen que s'haurà de redactar una Constitució catalana "a través d'un mecanisme participatiu", obert a la "participació directa dels ciutadans". Una Constitució que hauria de ser aprovada després en referèndum. Només després d'aquesta votació es declararia formalment la independència -això és, el 2017 com a molt tard. Llavors, s'iniciaran negociacions sobtre les "noves formes de relació amb l'Estat espanyol i la Unió Europea".

CDC i ERC esperen que més partits s'hi sumin

Líders de CDC i ERC han dit avui que esperen que més partits sobiranistes se sumin a l'acord. És especialment important el suport de la CUP, sobretot amb la perspectiva que la formació anticapitalista confirmi les expectatives que li atorguen les enquestes en forma de gran creixement en vots i escons. De fet, d'acord amb els sondejos, els partits independentistes només podrien tenir majoria absoluta al Parlament si se sumessin els escons de CDC, ERC i CUP. I en aquest escenari encara falta per veure què passarà amb Unió Democràtica, que decidirà la seva posició aquest juny.

Un altre partit que podria sumar-se a l'acord és MES, la formació dels exsocialistes sobiranistes. Més difícil és ara mateix que hi entrin ICV i EUiA. Tots dos partits -favorables a la sobirania de Catalunya però dins d'un marc lliurement compartit amb Espanya- han criticat durament el full de ruta signat ahir i han avisat que no s'hi sumaran pas.

Més informació: