Notícia

A la Cabília, manifestacions per l'oficialitat de l'amazic i l'autodeterminació

Milers de persones commemoren la Primavera Amaziga i la Primavera Negra als carrers de les ciutats cabilenques · El MAK reclama la creació d'un Estat cabilenc i vol que un referèndum determini si aquest ha d'estar federat amb Algèria o ser independent

Desenes de milers de persones van manifestar-se ahir demanant l'oficialitat de la llengua amaziga a Algèria i l'autodeterminació de la Cabília, en les marxes commemoratives de la Primavera Amaziga i de la Primavera Negra. Només a les manifestacions organitzades pel Moviment per l'Autodeterminació de la Cabília (MAK) a Tizi Wezzu (Tizi Ouzou), Bugia i Tuvirett (Bouïra), hi van desfilar més de 100.000 persones, segons els organitzadors. L'esdeveniment es va aprofitar per a hissar per primer cop en territori cabilenc la nova bandera de la Cabília, presentada el mes passat.

A banda de la marxa del MAK, n'hi ha hagut una altra d'organitzada pel Reagrupament per la Cultura i la Democràcia (RCD) a Tizi Wezzu i una concentració convocada pel Fòrum Socialista (FS, escissió del FSS) a la mateixa capital cabilenca.

Totes les convocatòries coincidien en una petició: l'oficialització de l'amazic per part de l'Estat algerià. D'acord amb la Constitució d'aquest país nord-africà, l'amazic és "llengua nacional", però no pas "oficial", consideració que només li és reconeguda a l'àrab.

L'amazic, en les seves diverses variants -entre les quals la cabilenca i la xauia-, és parlat almenys per una quarta part dels prop de 40 milions d'algerians.

El MAK, per "la instauració d'un Estat cabilenc"

Si l'oficialitat de l'amazic aconseguia el consens de totes les manifestacions, la marxa del MAK es distingia per la petició d'autodeterminació per a la Cabília, que els altres partits de base cabilenca -RCD, FS i FSS- no comparteixen, donat que continuen apostant per una Algèria unida amb plena igualtat per als seus habitants amazics i àrabs.

Entrevistat pocs dies abans de les marxes del 20 d'abril per TSA, el president del MAK, Bouaziz Ait Chebib, recordava que l'objectiu del seu partit és "la instauració d'un Estat cabilenc", la "naturalesa exacta" del qual l'haurà de decidir "el poble cabilenc per via referendària". Les dues opcions que el MAK contempla són un estat federat amb Algèria i un estat completament independent.

La reivindicació autodeterminista és força nova al MAK. Fins fa pocs anys, el partit només reclamava l'autonomia. "L'autodeterminació no és una elecció, sinó una exigència de la història", diu Ait Chebib, perquè "després d'haver lluitat en va per l'adveniment d'una Algèria plural i democràtica, durant més de 50 anys, ens ha calgut rendir-nos a l'evidència de la indiferència dels algerians, que no comparteixen les mateixes aspiracions ni els mateixos valors que el poble cabilenc".

(Imatge: un instant des les marxes d'ahir / fotografia: Siwel.)