Notícia

Joves corsos en vaga de fam indefinida per la cooficialitat i l'estatut de resident

Membres de la Joventut Independentista mantindran la protesta fins que els rebi "un ministre de l'Estat francès" · Els joves reclamen a França que apliqui les decisions preses per l'Assemblea de Còrsega el 2013 · La darrera paraula la té París, donat que la cambra corsa no té capacitat legislativa

Una quinzena de joves corsos mantenen des de dimecres 22 una vaga de fam indefinida per a reclamar al govern francès que apliqui una sèrie de decisions preses a l'Assemblea de Còrsega el 2013. Particularment, els joves -militants del grup Joventut Independentista- reclamen a París la cooficialitat de la llengua corsa, la creació d'un estatut de resident i l'aplicació d'un estatut fiscal diferenciat.

Els joves s'han instal·lat al castell de Corti -la històrica capital de de la república corsa independent del segle XVIII- i no l'abandonaran fins que "un ministre de l'Estat francès competent en la matèria" no es reuneixi amb ells i accedeixi a aquestes peticions, "que no són sinó l'aspiració d'una majoria abassegadora d'illencs, com ho testimonien els vots de l'Assemblea de Còrsega sobirana".

Els membres de la Joventut Independentista es refereixen a les votacions que el maig i el setembre de 2013 van tenir lloc a l'Assemblea de Còrsega. Llavors, una àmplia majoria dels diputats corsos van sol·licitar a França canvis legislatius perquè el cors esdevingués llengua cooficial amb el francès, perquè els corsos disposessin d'un estatut de resident que els protegís de l'alça dels preus de l'habitatge provocada per les segones residències, i perquè l'illa disposés d'un règim fiscal propi.

Però el govern francès va reaccionar dient que aquestes mesures no es poden aplicar perquè són anticonstitucionals. El llavors ministre de l'Interior francès, Manuel Valls, va assegurar que la cooficialitat és "inconcebible". Les decisions de la cambra corsa no s'han arribat a aplicar mai.

A banda, la Joventut Independentista també demana l'amnistia dels presos polítics corsos.

Una Assemblea sense poders legislatius

L'Assemblea de Còrsega no té poders legislatius. Pot debatre i aprovar decisions, però aquestes sempre han de ser aprovades de nou i en darrera instància per l'Assemblea Nacional francesa. I això inclou l'estatus de llengua oficial per al cors o l'estatut de resident, dos aspectes molt sensibles per al nacionalisme francès, que els percep com un primer pas per al trencament de la sobirania nacional.

Suport dels partits nacionals corsos i del món associatiu

La vaga de fam està rebent el suport del Partit de la Nació Corsa (PNC, autonomista) i de Corsica Libera (independentista). El PNC afirma que "ja és hora, després de dècades de lluita [...], que les nostres aspiracions es materialitzin". Corsica Libera demana que l'Assemblea de Còrsega formi una delegació de diputats en suport dels joves vaguistes.

Els vaguistes també estan rebent el suport de diverses associacions corses, com és el cas de l'Associació de Pares Corsos, que denuncia que "el refús de l'Estat d'iniciar un procés de solució política" és l'únic responsable de la situació actual, i de la Universitat de Còrsega, que al seu Facebook ha penjat una foto dels vaguistes amb l'etiqueta #sustegnu ("suport", en cors).

la Joventut Independentista ha llançat una petició internacional de suport a les seves demandes, que es pot signar en línia.