Notícia

Tímida obertura d'Indonèsia a Papua Occidental enmig d'una batalla diplomàtica regional

El president indonesi anuncia la fi de les restriccions per als periodistes estrangers al territori i l'alliberament de cinc presos polítics · La decisió arriba pocs dies abans que una organització regional debati l'ingrés de l'entitat paraigua dels independentistes papús, que reclamen el dret a l'autodeterminació de Papua Occidental

Els periodistes estrangers tindran accés no restringit a Papua Occidental i cinc presos polítics papús seran alliberats de la presó. Ho ha anunciat aquest cap de setmana el president d'Indonèsia, Joko Widodo Jokowi. Les dues decisions suposen una tímida obertura d'Indonèsia en relació amb el conflicte de Papua Occidental, territori on existeix un conflicte violent des de la dècada de 1960 que oposa els independentistes papús i l'exèrcit indonesi.

Potser fins i tot més important que això, Jokowi també ha demanat a la policia i a l'exèrcit d'Indonèsia que deixin d'usar un enfocament repressiu a Papua Occidental. Segons el president, el que cal fer ara és entaular un diàleg amb el poble papú i construir una confiança mútua.

L'anunci de Jokowi arriba només una setmana després que desenes de manifestants papús fossin arrestats durant una sèrie de protestes organitzades contra l'ocupació indonèsia. La repressió contra el moviment independentista per part de l'exèrcit i la policia indonesis és la tònica habitual a Papua Occidental des de fa dècades.

Papua Occidental era una colònia neerlandesa, jurídicament diferent d'Indonèsia -que ja havia assolit la independència- durant la dècada de 1950. Com a tal, hauria d'haver accedit a l'autodeterminació tota sola. Però el 1962, els Països Baixos i Indonèsia van assolir un acord pel qual Papua Occidental seria annexionada pels indonesis. Els independentistes papús consideren que el pacte va ser una violació del dret internacional, i reclamen des de llavors l'organització d'un referèndum d'independència i la fi de la colonització indonèsia, que està conduint els papús a convertir-se en minoria al seu propi país.

Batalla diplomàtica pel reconeixement

Les mesures d'obertura anunciades per Jokowi arriben poc abans que el Grup Punta de Llança Melanesi (MSG, sigles en anglès), una organització intergovernamental formada per Papua-Nova Guinea, Vanuatu, les Illes Salomó i Fiji, més el Front d'Alliberament Canac Nacional i Socialista de Nova Caledònia (col·lectivitat d'ultramar francesa), debati aquest 21 de maig l'ingrés d'una organització papú com a nou membre.

El febrer de 2015, el Moviment Unit d'Alliberament de Papua Occidental (ULMWP, sigles en anglès) va demanar l'entrada a l'MSG. L'ULMWP és una organització paraigua dels independentistes papús, per als quals ser acceptats a l'MSG seria una victòria sense precedents: podrien comptar amb el suport diplomàtic de diversos membres de l'ONU en la seva lluita a favor de l'autodeterminació de Papua Occidental.

El portaveu de l'ULMWP, Benny Wenda, considera que les novetats anunciades per Jokowi i la visita que el president indonesi fa aquests dies a Papua-Nova Guinea formen part d'un intent per part de Jakarta que l'MSG descarti la candidatura dels independentistes papús.

(Imatge: bandera independentista papú.)