Notícia

El tren de la independència passa per Bougainville

L'illa del Pacífic escull el president i el govern que la conduirà el referèndum sobre la seva separació de Papua Nova Guinea · La votació s'ha de fer entre 2015 i 2020

Eleccions històriques a Bougainville, on 172.797 persones estan cridades aquest mes a escollir el govern i el president que els conduirà al referèndum d'independència que aquesta illa de l'oceà Pacífic ha de celebrar com a molt tard el 2020. Els nous líders de Bougainville hauran de negociar la data exacta i la pregunta del referèndum amb el govern de Papua Nova Guinea, el país del qual l'illa podria separar-se.



El camí actual cap a la independència de Bougainville arrenca de 1989. "Una mina de coure copropietat d'una companyia minera Australiana i del govern de Papua Nova Guinea va esdevenir el focus del conflicte", explica Conciliation Resources, una entitat pacifista especialitzada en el conflicte de Bougainville. "La introducció de treballadors australians i papús va causar animadversió, i l'explotació de la mina es va entrellaçar cada cop més amb temes d'identitat indígena. El que va començar com una campanya de sabotatge", continua Conciliation Resources, "va escalar a una campanya violenta per la independència, i va resultar en la formació de l'Exèrcit Revolucionari de Bougainville i d'una milícia amb suport governamental".

El 2001, Papua Nova Guinea i un govern provisional de Bougainville van pactar la fi del conflicte armat, l'autonomia de l'illa, eleccions periòdiques a partir de 2005 i un referèndum d'independència entre el juny de 2015 i el juny de 2020.

Votacions llargues

Les urnes per a les eleccions presidencials i parlamentàries de 2015 es van obrir dilluns, duraran almenys tota la setmana i els resultats s'esperen per al 8 de juny.

Segons el corresponsal de la cadena australiana ABC a Papua Nova Guinea, Liam Cochrane, cap candidat fa campanya contra la independència, però hi ha posicions matisades. El president actual de Bougainville i favorit a la reelecció, John Momis, és el menys entusiasta amb la secessió -va ser un dels pares de la independència de Papua Nova Guinea- tot i que no s'hi oposa. Momis, però, recorda que abans d'aconseguir la independència, Bougainville ha de complir diverses condicions, com una bona governança, un estat de dret, autosuficiència fiscal i el lliurament de les armes de l'època de la guerra que encara circulen per l'illa.

Els altres tres candidats amb més opcions de disputar-li la victòria a Momis -Sam Akoitai, Ishmael Toroama i Sam Kauona- són obertament independentistes. A diferència de Momis, tots tres són excombatents i volen celebrar el referèndum tan aviat com sigui possible. Momis, precisament per les condicions que cita, creu que seria millor esperar a fer el referèndum a l'any 2019. El president també considera que cal trobar una solució per a reobertura de la mina de Panguna, tancada des de l'època del conflicte armat. Segons Momis, reobrir la mina és vital perquè un Bougainville independent pugui sostenir-se econòmicament.

Preguntat sobre el resultat del referèndum, l'expresident de Bougainville, James Tanis, diu que la majoria de gent amb qui ell parla està a favor de la independència.