Notícia

"L'EI és actiu en set estats, però l'amenaça més gran per a les poblacions ve de les forces governamentals"

Minority Rights Group publica el seu desè informe Peoples Under Threat, que situa Síria i Somàlia com els estats més perillosos per als pobles · El report denuncia que les milícies vinculades als governs sirià i iraquià són una amenaça per a les seves poblacions · L'entitat alaba el procés "democràtic inclusiu" dels cantons kurds

Síria i Somàlia, amb diferència, són els dos estats del món amb més perill de matances massives o repressions sistemàtiques, segons l'informe Peoples Under Threat que, com cada any des de fa deu, publica el Minority Rights Group (MRG). Sudan, l'Afganistan i l'Iraq són els estats que completen els cinc primers llocs del rànquing.

Dos d'aquests estats -Síria i l'Iraq- tenen àmplies zones ocupades per l'Estat Islàmic (EI). "L'EI és ara actiu en set estats al Pròxim Orient", apunta l'entitat, "però l'amenaça més gran per a les poblacions encara ve de les forces governamentals". "Donar suport a qualsevol que s'oposi a l'EI", explica el director executiu de MRG, Mark Lattimer, "seria un gran error".

Entre les amenaces governamentals que cita l'estudi de MRG hi ha les milícies shabiha de Síria, vinculades al Partit Baas de Bashar al-Assad, i l'exèrcit de l'Iraq i les seves milícies xiïtes aliades, que posa els iraquians sunnites "en risc de represàlia".

En canvi, de l'informe en surten molt més ben parats els cantons del Kurdistan Occidental (Síria): "Només a les regions controlades pels kurds a Cizire, Kobane i Afrin hi ha hagut un intent seriós de crear una democràcia inclusiva", diu l'estudi.

Ucraïna, la Xina i Líbia, els que més posicions pugen

En el rànquing d'estats on els pobles es troben en perill pugen significativament Ucraïna, la Xina i Líbia. En el cas d'Ucraïna, per partida doble: d'un costat, l'impacte negatiu de l'ocupació russa de Crimea sobre el poble tàtar; de l'altre, les condicions de les minories russa, hongaresa i moldava a la resta del país.

A la Xina, el report critica l'actitud del govern xinès de titllar de "terroristes" els activistes a favor dels drets del poble uigur al Turquestan Oriental. I a Líbia, MRG apunta que la destrucció de facto de l'Estat libi ha fet emergir milícies "de vegades obertament racistes" contra les poblacions negres d'aquest país nord-africà.