Notícia

Les YPG i aliats, a punt de completar la reconquesta de tota la vall assíria del Khabur

L'Estat Islàmic fracassa en el seu intent d'ocupar el territori després de tres mesos d'ofensiva · Els gihadistes, derrotats per una coalició de forces kurdes, assíries i àrabs · El Khabur és una de les poques zones de majoria assíria a la regió

L'Estat Islàmic (EI) està a punt de perdre el control sobre tota la vall assíria del riu Khabur, al cantó de Cizîre (Kurdistan Occidental, Síria), després d'una operació iniciada fa quinze dies conjuntament per les milícies kurdes (YPG i YPJ), assíries (MFS i Guàrdies del Khabur) i àrabs de la tribu Shammar (Al Sanadid). L'avanç de les forces antigihadistes ha rebut el suport aeri dels bombardejos de la coalició encapçalada pels EUA contra les posicions de l'EI.

La recuperació de la vall per part de les YPG i els seus aliats ha estat afavorida per l'ocupació del mont Evdilezîz (Kizwan), just al sud del riu Khabur, entre els dies 19 i 20. Això ha fet que els combatents de l'EI tinguessin molt més difícil defensar les seves posicions a la vall, i han anat perdent gairebé tots els pobles que controlaven.

En aquest vídeo es veu un combatent de l'MFS retirant una bandera de l'EI a Ghebish i substituint-la per una de la milícia assíria:

 

La vall del Khabur és fonamental per dos motius. Un, perquè és la ruta natural que uneix Serê Kanîyê (Ras al-Ayn) i Hesîçe (Al-Hasakah), dues de les ciutats més importants del cantó de Cizîre. I dos, perquè és un dels pocs territoris on els assiris són la població majoritària. Els assiris consideren la vall del Khabur com un dels seus santuaris principals i una de les garanties de la seva existència com a poble.

La vall havia estat en mans de les milícies kurdes fins al febrer de 2015, quan l'Estat Islàmic va iniciar-hi una gran ofensiva. Les YPG-YPJ, l'MFS i les Guàrdies del Khabur han combatut des de llavors per a evitar que l'EI ocupés tota la vall i la seva capçalera, la localitat de Tel Tamir.

En aquest mapa de Mark Monmonier es veu tot el cantó de Cizîre i les línies de progrés de les YPG i els seus aliats al Khabur:

 

Un assentament de 80 anys d'història

Els assiris es van instal·lar a la vall de Khabur a la dècada de 1930. Eren famílies expulsades de la regió de Hakkari, al Kurdistan del Nord (Turquia). Abans de la guerra actual, s'estimava que la població assíria al territori del Khabur estava al voltant de les 20.000 persones.

Altres territoris del Kurdistan Occidental també tenen poblacions assíries més petites, incloent-hi la ciutat de Qamishli. El 2014, les autoritats de Cizîre van declarar l'assiri idioma oficial del cantó, juntament amb el kurd i l'àrab.

(Imatge: banderes de les YPG, YPJ, MFS i del poble assiri al Khabur / imatge: MFS.)

Més informació: